Wie is Westyman? Waarom Westy?

Robin in T3 Joker TD uit 1988
Robin in T3 Joker TD uit 1988

Hallo! Leuk dat je deze site gevonden hebt. Ik ben Westyman, ofwel Robin Oomkes. Ik ben al sinds m’n 12e gek van Westfaliabusjes, en m’n eerste exemplaar kocht ik in 1997. Ik kan er uren over praten. Met mijn gezin woon ik sinds een paar jaar in Berlijn. Op deze site zul je dan ook regelmatig verslagjes vinden van de (weekend)trips die we vanuit Berlijn maken. Ik ben dol op rondreizen door Europa, houd van natuur maar ben ook sterk historisch geïnteresseerd – meer daarover op mijn andere blog, Dead Emperors’ Society. Daarnaast ben ik ook Amerika-freak – dat zul je hier en daar op de site wel merken.

Waarom Westy?

Met geleende Vanagon Westy in Yosemite National Park
Met geleende Vanagon Westy in Yosemite National Park

“Westy” is de Amerikaanse koosnaam voor de Westfalia-busjes die Volkswagen van de jaren 60 tot 90 in de VS  verkocht. Er rijden er nog heel wat van rond en er is, vooral aan de westkust, een hele subcultuur met festivals, accessoires en gespecialiseerde bedrijven omheen ontstaan. Bovenaan de voedselketen staat de Syncro – de legendarische versie van de Volkswagen T3 (die daar Vanagon heet) met vierwielaandrijving. Ik had in 1999 het geluk een Westy te kunnen lenen voor een prachtige reis door de westelijke staten.

Waarover schrijft westyman.com?

Westyman is niet zo van de romantiek. Natuurlijk ik ook vertederd als ik zo’n schattig T1 of T2-busje ziet. Ik heb zelfs een T1 – van Lego. Maar voor Westyman komt het kampeer- en reisplezier op één, met de “Alltagstauglichkeit” zoals dat in het Duits zo mooi heet, als goede tweede – de mogelijkheid een bus als dagelijks vervoer te gebruiken. Ten derde is Westyman niet alleen VW-fanaat: hij rijdt op dit moment, na een hele reeks Volkswagens, zelfs al in z’n tweede Ford Westfalia Nugget.

Schapen bij m'n Westy op het Poptop Spring Event in 2012
Schapen tussen de Westies op het Poptop Spring Event in 2012

Daarom gaat het hier vooral over de Volkswagen Joker en California vanaf de T3, de Mercedes Marco Polo en de Ford Nugget. Oudere bussen dan de T3 vind ik voor het reizen te langzaam en voor het kamperen te krap; grotere bussen, zoals de Mercedes James Cook, of de nieuwe Westfalia’s op Ducatobasis, zoals de Amundsen en Columbus, voor dagelijks gebruik eigenlijk te onhandig.

Een Nugget is dan wel geen VW - het is wel een hele fijne camper!
Een Westfalia Nugget is dan wel geen VW – het is wel een hele fijne camper!

Veel plezier met struinen – ik ben blij met elke vorm van commentaar!

Advertenties

2 reacties op ‘Wie is Westyman? Waarom Westy?

 1. Robbert van der Vegt mei 22, 2018 / 7:31 pm

  Hallo Robin,

  Leuke site heb je gemaakt. Ik ben 15 jaar geleden gestart met een T3 die ik bij de Domeinen heb gekocht. Inmiddels verwend /verwoed T5 rijder. Toch lonkt de T3 als camper. Mijn vrouw en ik hebben de kids groot en willen weer samen op reis. Sinds 2 weken wat behept met het speuren naar een conditionele goede t3 camper. Ben (nog) geen kenner. Misschien heb je tips waar op te letten ?

  Vriendelijke groet,

  Robbert van der Vegt

  Like

 2. ineke september 6, 2018 / 3:30 pm

  Hallo, we zijn nu al een paar maanden bezig om ons te orienteren en de NUGGET blijft in de top vijf staan, maar…. hoe zit het met de luchtweerstand tussen het oude model en het nieuwe met het overstekende “voorhoofd”? Daarover vinden in geen enkel forum bruikbare info.
  Heb jij daar een idee over?
  Dankje alvast.
  Groet
  Ineke

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s