Westy-camper zelf invoeren?

Halt! Douane

Waarom invoeren?

Er zijn verschillende redenen waarom je een camper uit een ander land zou willen invoeren. De eerste, en meest voor de hand liggende, is de prijs. Door de euro en het internet is het kinderspel om kampeerauto’s in verschillende landen met elkaar te vergelijken. Zeker bij nieuwere auto’s kunnen de prijsverschillen vrij fors zijn.

Tijd is ook geld…

Maar reken jezelf niet rijk: je koopt natuurlijk een camper niet ongezien dus zul je ter plaatse moeten gaan kijken – en als de auto toch tegenvalt onverrichterzake weer terug. Maar ook als de auto bevalt kan je hem meestal niet meteen meenemen – dus moet je nog een keer op en neer. Bovendien kost het regelen van formaliteiten als exportplaten en invoerkeuring ook nog tijd (en geld). Daarbij komt nog het risico van een lange rit met een jou onbekende auto. Zelfs als je je eigen (vakantie-)tijd niet in geld wilt uitdrukken, moet je wel de afweging maken of je de tijd die je spendeert aan het zoeken, het ophalen en invoeren van een camper niet liever had besteed aan het reizen met die camper!

(Soms) meer keus

Een andere reden om in het buitenland te zoeken is beschikbaarheid. Het kan zijn dat het type dat je zoekt niet voldoende wordt aangeboden op de tweedehandsmarkt. Dat is vooral in België, waar het aanbod aan compacte kampeerauto’s toch kleiner is dan in Nederland, het geval. Het is jarenlang mogelijk geweest om in Duitsland – waar de Volkswagencamper immers vandaan komt en nog steeds een grote populariteit geniet – goede busjes te kopen. Maar ook die markt begint langzamerhand op te drogen: niet alleen vanuit Nederland en België, maar ook vanuit Frankrijk en Italië wordt Duitsland afgestruind. Veel busjes zijn inmiddels al uitgevoerd en soms heeft u meer keus op marktplaats.nl dan op mobile.de! Sinds 2017 valt het me op dat de prijzen voor mooie bussen in Duitsland zelfs hoger liggen dan in Nederland.

Mijn eerste Atlantic, zelf uit Duitsland ingevoerd
Mijn eerste Atlantic, zelf uit Duitsland ingevoerd

Een goede bus is een harde bus…

Een derde reden is kwaliteit. Die speelt op twee manieren mee. Ten eerste het klimaat: vooral bij roestgevoelige auto’s als T3’s en vroege T4’s maakt het heel wat uit of de auto zijn jaren in het Nederlandse zeeklimaat heeft gesleten, of in elke winter in een droge garage in de Beierse Alpen heeft gestaan. Ten tweede: de ‘heilige-koe-factor’. Natuurlijk zorgen ook Nederlanders en Belgen goed voor hobbyvoertuigen als caravans en kampeerauto’s. Maar Duitsers gaan daarin toch een stukje verder. Beurten worden feilloos op tijd uitgevoerd, auto’s worden met de hand gewassen en liefdevol in de was gezet, hele onderhoudsdossiers worden bijgehouden en, ook niet onbelangrijk, omdat Duitsland toch wat minder dichtbevolkt is dan Nederland is de kans dat uw nieuwe camper zijn nachten in een garage heeft doorgebracht toch een stuk groter.

… maar het gras is niet altijd groener

Aan de andere kant zijn er ook genoeg redenen te bedenken die tegen zelf importeren spreken: er zijn inmiddels in Nederland camperbedrijven die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar mooie campers in buiten- en binnenland. Als je bij hun een camper koopt hoef je zelf geen tijd te besteden aan reizen en formaliteiten, en heb je garantie en een technisch aanspreekpunt.

De uit- en invoerprocedure binnen de EU

Ik beschrijf hieronder de procedures waar ik zelf ervaring mee heb. Ik heb zelf bussen geïmporteerd van Duitsland naar Nederland, van Nederland naar België, en van Duitsland naar België. Voor andere landen zijn er misschien verschillen – zeker wanneer de oorsprong van de auto buiten de EU is.

Uitvoerkenteken

Het mooiste is natuurlijk als de verkoper de auto per trailer of op zijn handelaarsplaten bij je thuis kan afleveren, maar dat zal niet veel voorkomen. En we gaan er ook maar even vanuit dat je zelf niet over handelaarsplaten beschikt en ook niet over een autotransporter of –aanhanger die zwaar genoeg is om een kampeerauto te vervoeren. In dat geval zul je in het land van herkomst een tijdelijk uitvoerkenteken moeten aanvragen om de camper over de weg te mogen overbrengen.

Uitvoer uit Duitsland

Je dient je te melden bij het ‘Zulassungsamt’ of de ‘Zulassungsstelle’ van het district waar de auto verkocht wordt. Meestal is de ‘Zulassungstelle’ gevestigd in het gemeentehuis, hij maakt in ieder geval deel uit van de gemeente en dus kun je details zoals openingstijden, routebeschrijving e.d. wel vinden op de website van de gemeente in kwestie (meestal http://www.naamvandestad.de). Als je bij een dealer koopt weet hij zeker de weg naar de dichtstbijzijnde Zulassungsstelle. Een voorwaarde voor het verstrekken van een uitvoerkenteken is dat u kunt bewijzen dat u verzekerd bent. Zo’n verzekeringsbewijs (alleen WA, een Doppelkarte) kun je online bestellen en vooraf naar je thuisadres laten opsturen (bijvoorbeeld via https://shop-incor-insurance.de/, kostte in 2017 65 euro voor 30 dagen, voor een camper onder de 3500 kg). U kunt ook naar een plaatselijk kantoor van de ADAC. Het uitvoerkenteken is tot 3 maanden geldig, afhankelijk van de gekochte verzekeringsdekking. Het uitvoerkenteken wordt officieel op uw naam gesteld en u moet dus een uittreksel uit het Nederlandse bevolkingsregister meenemen (gevraagd wordt naar een “Anmeldebescheinigung”). Dan laat u nog kentekenplaten slaan (kosten ca. 10 euro per stuk). Een voorwaarde voor afgifte van zo’n kenteken is wel dat de auto voor de hele geldigheidsduur een geldige TüV (Apk) heeft.

IMG_2362
Een exportkentekenplaat van het juiste soort: met een rode geldigheidsstrook. Het kenteken krijgt de letter van de stad of regio waar het is uitgegeven. Deze auto kwam dus uit Berlijn.

Gele en rode Duitse kentekens

Er zijn twee soorten tijdelijke kentekens in Duitsland: het “Überführungskennzeichen” (met een gele sticker) en het “Ausfuhrkennzeichen” (rood). Het gele dient om auto’s binnen Duitsland te verplaatsen, bijvoorbeeld na aankoop elders naar de eigen gemeente. Het is veel goedkoper dan het rode, kent minder wettelijke eisen, maar is ook maar vijf dagen geldig. Het is niet geldig buiten de Duitse landgrenzen! Althans, de Nederlandse en Belgische politie erkennen het niet en u riskeert een forse boete, tot aan inbeslagname van het voertuig aan toe. Het rode kenteken heet expliciet ‘uitvoerkenteken’ en dit is dus het type nummerplaat dat u moet aanvragen.

Voor de Vlamingen: uitvoer uit Nederland

In Nederland kun je een uitvoerkenteken verkrijgen bij de RDW in Zoetermeer maar veel gemakkelijker is de service van GWK Travelex – de vroegere Grenswisselkantoren, met vestigingen op de meeste grote stations. Je levert de Nederlandse kentekenplaten en -papieren in en ontvangt witte exportplaten. Je sluit ook direct een wettelijke aansprakelijksheidsverzekering af. Platen en verzekering zijn maar 14 dagen geldig dus het is zaak om vervolgafspraken (zoals een homologatie- en invoerkeuring) al gepland te hebben voordat u het exportkenteken aanvraagt.

Invoer in Nederland en APK

Als je geen tijdelijk buitenlands kenteken op de auto (meer) hebt (zie Uitvoerkenteken) dan heb je op de dag van de keuring een ééndagskenteken nodig. Dit krijg je gratis wanneer je een  afspraak maakt met de RDW. Je mag zelf platen maken: zwarte letters en cijfers op een witte ondergrond. De keuring bij de RDW is tegenwoordig vooral administratief: er wordt gekeken naar de aanwezigheid van de juiste papieren en chassisnummers. Vroeger was er bij de RDW ook een loket van de douane waar je aangifte van de BPM kon doen; nu staat er alleen maar een brievenbus waar je je formulieren in kunt werpen.

IMG_2268
Bij de RDW in Waddinxveen. Als je voor 08.00 komt, kun je vaak ook zonder afspraak die dag nog geholpen worden. Hoe vroeger je komt, hoe beter.

Sinds enige tijd neemt de RDW de geldigheid van buitenlandse keuringsbewijzen over. Koop je dus in Duitsland een auto met nog 18 maanden TüV (apk), dan geldt dat in Nederland ook. Het Duitse TüV-bewijs blijft zelfs gewoon geldig! Het heeft dus zeker zin daar bij de aankoop van een auto op te letten, of de verkoper om een “nieuwe TüV” te vragen.

Aangifte BPM

Voor een kampeerauto wordt BPM geheven over de catalogusprijs (exclusief BTW) van een vergelijkbare gesloten bestelwagen – die voorzien is van dezelfde motorisatie en fabrieksopties als de camper. Bij de berekening wordt eerst berekend hoeveel BPM er verschuldigd zou zijn geweest in het jaar van eerste toelating van de kampeerauto. Vervolgens wordt een korting op het aldus berekende bedrag toegepast die op twee manieren kan worden vastgesteld: ten eerste met de afschrijvingstabel van de Belastingdienst, ten tweede op basis van werkelijke afschrijving zoals aangetoond door taxatie. Je BPM-aangifte bestaat uit (minimaal) drie formulieren: het keuringsbewijs van de RDW, het Aangifteformulier BPM en de Berekening BPM. De laatste twee kun je downloaden op www.belastingdienst.nl.

Invoer in België

Update: volgens dit bericht: http://www.autofans.be/nieuws/overheid/26992-belgie-aanvaardt-buitenlandse-keuring zou de Belgische technische keuring nu (recente) buitenlandse keuringsbewijzen aanvaarden, en bovendien geen gelijkvormigheidsattest of COC meer eisen. Als dat waar is, vervalt een aantal van de hieronder genoemde stappen!

De invoer van (kampeer-)auto’s in België is om twee redenen lastig: ten eerste vereist België nog altijd een homologatieverklaring of CVO (Certificaat van Overeenstemming), hoewel dat in andere Europese landen zoals Nederland niet vereist is. De Europese Commissie heeft verklaard dat België daarom niet meer om zo’n document mag vragen, maar die uitspraak is nog niet tot de Belgische instanties doorgedrongen. Je kunt daarom niet anders dan zo’n homologatieverklaring of CVO aanvragen. De tweede reden waarom de toelating in België moeilijk is,  is de technische keuring: die pakt in de praktijk veel strenger uit dan bijv. de toelatingskeuring door de RDW. Wielophanging, koplampafstelling en remleidingen worden bijvoorbeeld aanzienlijk grondiger getest dan bij de Nederlandse APK. De volgende procedure gaat uit van een Volkswagen kampeerauto met Nederlandse papieren, maar zonder homologatieverklaring (tot 1995) of CVO (vanaf 1996). Wie een auto van na 1996 bezit met CVO met aard van het voertuig VC (zie stap 1) kan meteen naar stap 3. Wie een auto uit een ander EU-land in wil voeren (bijvoorbeeld uit Duitsland) zal dezelfde weg moeten bewandelen maar moet in het land van herkomst een uitvoerkenteken aanvragen. Voor andere merken moet u voor homologatie contact opnemen met de desbetreffende importeur.

  1. Auto voor 1996: ga verder met stap 2. Anders: noteer het chassisnummer en maak een account op de site van Volkswagen homolatiedienst in Duitsland. Vraag CVO aan en laat dit toesturen. Let op: zorg ervoor dat op het CVO als voertuigcategorie/aard van het voertuig VC (kampeerauto) vermeldt en niet VP (personenauto) of SW (stationwagon), anders kan de auto NIET in België ingeschreven worden. Wacht tot de ontvangst van het CVO alvorens verder te gaan met stap 3.
  2. Auto voor 1996 of via Volkswagen Duitsland geen CVO verkregen? Maak een homologatieafspraak met de homologatiedienst van de Belgische VAG-Porsche-importeur D’Ieteren.  Telefoon: 00 32 (0)2 556 2333. Adres: Bergensesteenweg 95,  1070 Anderlecht (vlakbij de Brusselse kleine ring en het Zuidstation). Let op: de wachttijd voor een afspraak bedraagt ongeveer een maand!
  3. Als de auto een geldig buitenlands kenteken op uw naam heeft, ga dan naar stap 4. Zo niet, bezorg dan een uitvoerkenteken (zie hierboven).
  4. Ga langs de Belgische douane voor een invoervignet 705. Dit vignet toont aan dat u over de auto (die zich immers al in de EU bevond en in gebruikte staat is) geen BTW verschuldigd bent. Het vignet kost EUR 0,03 (vroeger 1 BEF) en is contant te betalen. U kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij de douanepost in de Brusselse haven,  Stapelhuisstraat 11, 1020 Brussel, tel.  00 32 (0)2 421 3800. U hoeft voor dit vignet niet met voertuig zelf naar de douane, de buitenlandse kentekenpapieren volstaan. Let op: om het invoervignet te verkrijgen moet u in België ingeschreven staan en dit kunnen aantonen met uw identiteitskaart. U krijgt het vignet mee op een roze  formulier. Op dit formulier gaat u nu verder met het verzamelen van de vereiste stempels.
  5. Indien van toepassing en u heeft nog geen CVO/homologatieverklaring: ga met de in te voeren auto naar uw afspraak bij de homologatiedienst van D’Ieteren (zie stap 2).  U dient het buitenlandse kentekenbewijs van de auto te tonen. De keuring zelf duurt ongeveer 2 uur en kost EUR 99,16. Na afloop krijgt u de homologatieverklaring of CVO meteen mee.  Let er opnieuw op (zie stap 1) dat de voertuigcategorie VC is en niet VP, SW of iets anders. Problemen bij deze keuring zijn eigenlijk alleen te verwachten als de auto niet origineel is (andere lampen, ander motortype, andere velgen , verlaagd). Voor „getunede“ auto’s geldt dan ook een aanzienlijk hoger keuringstarief. Auto zo origineel mogelijk aanbieden (geldt ook voor technische keuring, zie stap 6) voorkomt problemen.
  6. Ga met de auto, de homologatieverklaring/CVO, uw legitimatie, het buitenlandse kenteken en het roze formulier naar de Technische Controle, bijvoorbeeld in Schaarbeek: Kolonel Bourgstraat 118, 1140 Brussel. Geopend op werkdagen van 07.00 tot 15.00 u. Sluit aan in de rij voor de tweedehandskeuring (niet de jaarlijkse keuring) en geef aan dat het gaat om een invoerkeuring. De papieren en het chassisnummer worden gecontroleerd, en de auto wordt op uitlaatgassen en technisch gekeurd. De keuring kost voor een dieselauto EUR 60,-. Als de auto goedgekeurd wordt, krijgt u een stempel met handtekening op het roze formulier, een groen keuringsbewijs en gaat u verder met stap 8. Bij afkeuring krijgt u een rood keuringsformulier met daarop de afkeuringspunten. Let op: de Technische Controle repareert niet. Het is dus zinvol om voor de keuring in ieder geval de verlichting e.d. te controleren, of bij een garage een „pré-technische controle“ te laten uitvoeren om verrassingen te voorkomen.
  7. Bij afkeuring dient u de gebreken binnen 14 dagen laten herstellen. Een Volkswagen-bedrijfswagendealer in de buurt van bovengenoemd keuringsstation is D’Ieteren Stokkel, Koningin Astridlaan 364, 1950 Kraainem, tel. 00 32 (0)2 785 3111. Niet goedkoop, wel grondig, en werkt ook aan T3’s.
  8. Ga terug naar de Technische Keuring (zelfde keuringsstation als voorheen), sluit weer aan in de rij voor de tweedehandskeuring, en vraag om herkeuring. De papieren en het chassisnummer worden opnieuw gecontroleerd maar technisch wordt er nu alleen naar de afkeuringspunten gekeken. Kosten: EUR 14,-. U krijgt nu de stempel met handtekening op het roze formulier en het groene keuringsformulier.
  9. Ga met het roze formulier langs uw Belgische verzekeringsmakelaar en laat hem het verzekeringsvignet op het formulier plakken als bewijs dat u verzekerd bent voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De verzekeringsmakelaar kan nu de nummerplaat voor u aanvragen of:
  10. U gaat zelf langs de D.I.V. (Dienst Inschrijving Voertuigen), Vooruitgangstraat 56, 1210 Brussel (St. Joost ten Node), vlakbij het Noordstation. Geopend van 09.00 tot 15.30 u. U hoeft de auto niet mee te nemen. U toont het buitenlands kentekenbewijs (dat nu ingenomen wordt), het roze formulier, de homologatieverklaring, uw legitimatie en bewijs van inschrijving in België. De platen worden u toegezonden.

Plaats een reactie