De Ford Custom Nugget in de praktijk

IMG_4561Ik heb mijn Ford Transit Custom Westfalia Nugget hoogdak 155 pk nu dik een jaar en hij is zojuist de 19.000 km gepasseerd. De hoogste tijd voor een verslag.

*** update: er staat nu ook een filmpje met een rondleiding door m’n Nugget online! Klik hier: https://youtu.be/z7DEtGzZyRo ***

 

Wat in het vat zit verzuurt niet…

Het Nuggetfeest begon met een levertijd die een stuk langer was dan de dealer beloofd had. Ik weet nu dat je bij het bestellen van een fabrieksnieuwe camper de levertermijn met een korrel zout moet nemen – voor geplande vakanties moet je niet te vast op de nieuwe camper rekenen. Er zit veel kans op vertraging in het lange en ingewikkelde produktieproces (van autofabriek naar camperfabriek, van camperfabriek naar de eventuele importeur, van importeur naar dealer), zeker als het een nieuw model is. Je kunt als klant weliswaar bij  grote vertraging het koopcontract  ontbinden, maar dan heb je nog geen camper, en moet je uiteindelijk weer achteraan de rij aansluiten. Onze in februari bestelde Nugget stond net op tijd voor de herfstvakantie voor de deur. Mijn tip: koop gewoon het demonstratie- of ex-huurmodel dat al bij de dealer op het terrein staat. Dan weet je zeker wanneer je ermee op pad kunt. (En als je hem in Duitsland koopt en in Nederland wilt importeren, bespaar je met een jonge gebruikte camper ook nog flink wat BPM!).

Rijden in de Ford Transit Custom

Toen de Nugget er eenmaal was, is-ie meteen aan het werk gezet. Omdat we vanuit Berlijn regelmatig in Nederland op familiebezoek gaan heeft hij flink wat van zijn 19.000 kilometers op dat traject afgelegd. Op de snelweg is de Nugget een plezierige reisgenoot. Vergeleken met de vorige generatie Transits (ik had hiervoor een Nugget uit 2012) is het comfort flink verbeterd. De vering voor spreekt veel soepeler aan en de zitpositie is beter instelbaar doordat je het stuur in diepte en hoogte kunt verstellen. Bovendien zijn de voorstoelen lager gemonteerd waardoor je als lange chauffeur niet meer tegen de bovenkant van de voorruit aan zit te kijken. Echt stil is hij nog steeds niet; in de basis blijft het een bedrijfswagen die zo economisch mogelijk gebouwd wordt. De voordeuren zijn bijvoorbeeld met flinke naden afgehangen en veroorzaken bij hogere snelheden windgeruis. Bij mijn exemplaar kon dat in de Fordwerkplaats door een betere afstelling van de scharnieren deels verholpen worden. En zolang je geen harde wind op kop hebt is de auto, ook bij hogere snelheden, zeker stil genoeg om naar de radio te luisteren (waarover later meer).

Met Hemelvaart maakten we een korte trip naar Møns Klint in Denemarken.
Met Hemelvaart maakten wij (en nog een heel stel andere Westy’s!) een korte trip naar Møns Klint in Denemarken.

Op bochtige wegen heb je ook veel plezier van de verbeterde afstemming van de wielophanging. Hoewel in de basis onveranderd (voor McPherson-veerpoten, achter een starre as met bladveren, schijfremmen rondom), is de wegligging enorm verbeterd, zeker met 16″-wielen. Je hebt minder last van onderstuur als je iets te snel een bocht induikt, en de bus helt ondanks zijn hoogte (2m80) aanzienlijk minder over op bergtrajecten dan bijvoorbeeld de VW Westfalia T4 California Exclusive die ik vroeger had. De voorstoelen geven maar weinig zijdelingse steun, maar gelukkig zijn er neerklapbare armleuningen die je een beetje op je plaats houden.

IMG_6217

In stad of dorp komt de Transit Custom natuurlijk helemaal tot zijn recht. Met een lengte van net geen vijf meter, en door zijn breedte van twee meter is geen doorgang te nauw. De draaicirkel is lekker klein en je kunt dan ook werkelijk elke normale parkeerplaats gebruiken. Even foutgereden? Een U-turn is zo gemaakt, of anders steek je even achteruit. Ik heb het zichtpakket met piepers voor en achter en een achteruitrijcamera met monitor in de achteruitkijkspiegel, en dat is één van die luxe-items waarvan je je afvraagt hoe je vroeger ooit zonder kon…

Met het mooiste licht- en zichtpakket van Ford komt het beeld van de achteruitrijcamera in je spiegel.
Met het licht- en zichtpakket van Ford komt het beeld van de achteruitrijcamera in je binnenspiegel.

De vele knopjes op het stuur en de middenconsole (ook bekend van Focus, Fiesta & co.) worden in veel autotests als een nadeel van dit model Transit genoemd, en het kost inderdaad wel wat tijd (en studie van het handboek) om ze te doorgronden. Maar dan kun je ook echt bijna alles vanaf het stuur bedienen, en wat niet met een knop op het stuur gaat lukt vaak via de spraakbediening van het Sync-systeem, al moet dat in het Engels. Mijn Nugget heeft audiosysteem 11, met DAB-radio en navigatie. De versterker en standaardluidsprekers van de Custom Nugget zijn goed genoeg om de glasheldere DAB-ontvangst tot z’n recht te laten komen. Bovendien heeft Westfalia in de houten bovenkastjes achterin kwalitatief goede tweewegspeakers ingebouwd, waardoor je ook in de woonruimte van mooie muziek kunt genieten. Het audiosysteem heeft een USB-aansluiting voor Apple en andere apparaten, en kan ook via bluetooth audio weergeven. Het scherm van de navigatie is niet zo groot, maar je kunt alle functies vanaf het stuur bedienen en de routeberekening met TMC-verkeersinformatie is gewoon goed.

Voordat je alle knoppen op stuur en dashboard blindelings kunt bedienen ben je wel even onderweg. Maar het loont de moeite, en anders kun je altijd nog tegen je busje praten.
Voordat je alle knoppen op stuur en dashboard blindelings kunt bedienen ben je wel even onderweg. Maar het loont de moeite, en anders kun je altijd nog tegen je busje praten.

De ongeveer 10 cm die de Transit Custom breder is dan de VW T5/T6 komt natuurlijk ook de binnenruimte in de cabine ten goede. De handrem zit nog ouderwets tussen de voorstoelen, maar de doorgang naar achteren is breed genoeg, ook door de relatief smalle voorstoelen. Het dashboard heeft enorm veel opbergruimte. Het dashboardkastje rechts heeft A4-formaat en slikt dus gemakkelijk het instructieboekje, twee iPads en nog zo wat spul, er zijn vier bekerhouders in het dashboard, twee flessenhouders in de portieren, en nog eens twee portiervakken per deur. Er zit een vak met een klep boven de dashboardklokken met een USB-aansluiting voor je  iPod of telefoon, een extra 12V aansluiting (bijvoorbeeld voor een los navigatiesysteem), en verder genoeg ruimte voor  zonnebrillen en dat soort spul. Wat ik verder erg handig vind is het universele houdertje voor een smartphone, tussen het stuur en de pook. Het vakje biedt geen extra functionaliteit qua laden of antenneversterking, maar het is gewoon een handige plek om ‘m tijdens de rit kwijt te kunnen.

Wonen

De indeling van interieur is bekend voor wie het vorige model Nugget kent. In het midden zit de verschuifbare achterbank (met 3 driepuntsgordels!), die samen met de omgedraaide voorstoelen en een tafel die uit de linkerzijwand omhoogklapt een zitgroep vormt. Daarachter staat links en in het midden het L-vormige keukenblok. Aan de rechterkant vanaf de schuifdeur naar achteren eerst een lager kastje dat wij het dressoir noemen, en daarachter weer de hoge kledingkast, met een hang- en leggedeelte en helemaal onderin een vak voor een chemisch toilet. De zitbank vormt omgeklapt, samen met twee matrasdelen die in het keukenblok opgeborgen zitten, een tweepersoonsbed, en in het dak bevindt zich een uittrekbaar bed, ook voor twee personen. Normaal gesproken is dat bed weggeklapt en heb je in de hoogdakbus doorlopend ruime stahoogte, wat tot een prima ruimtegevoel leidt.

Het grote verschil met andere compacte kampeerbussen uit de vijfmeterklasse  is dat bij de Nugget dat het keukenblok dus niet tegen de linkerzijkant zit. Je kookt stáánd, aan een werkblad dat ook voor lange mensen op een plezierige hoogte zit, terwijl je de zitgroep inkijkt.

De keuken achterin is nog altijd het grote voordeel van de Westfalia Nugget.
De grote keuken achterin is nog altijd het grote voordeel van de Westfalia Nugget.

De kleine verschillen die er wel zijn met het oude model zijn deels verbeteringen, deels noodzakelijke concessies. Door de strengere veiligheidseisen, onder meer op het gebied van voetgangerbescherming, is de neus iets langer dan bij het oude model, en blijft er voor het laadruim dus iets minder lengte over. Bovendien is de carrosserie ook van achteren flink verstevigd met een groot dwarsprofiel boven de achterklep, waardoor je in de keuken wat minder staruimte overhoudt. En ten slotte lopen de zijkanten van de Transit Custom niet meer zo loodrecht omhoog als bij de oude Transit. Daardoor is de dakbreedte bij de Custom ook een paar centimeter minder dan bij het voorgaande model. Al deze verschillen betekenen dat het interieur aan alle kanten iets krapper is. Niet dramatisch, maar het valt wel op als je het vorige model ook kent. Van de positieve kant bekeken: die maatregelen zijn wel genomen voor de botsveiligheid. Daardoor hebben de Transit Custom en de Mercedes V-klasse als enige bestelbusjes 5 Euro-NCAP-sterren. (Let maar op: VW heeft het in de publiciteit voor de T6 wel over elektronische veiligheidssystemen, maar nergens over het aantal NCAP-sterren. Doordat de T6 in feite een doorontwikkelde T5 is, hoefde hij geen nieuwe typegoedkeuring te krijgen en dus ook geen nieuwe botsproeven te ondergaan. Daardoor houdt hij 4 sterren).

De zithoek van de Custom Nugget
De zitgroep van de Custom Nugget. De tafel kan nog worden uitgeklapt en is dan twee keer zo groot. Je kunt hem ook naar voren en naar achteren verschuiven.

Het interieur is op een aantal punten wel in detail verbeterd. De uitklaptafel is nu bijvoorbeeld dubbel, waardoor je hem tot over de volle breedte van de bank kunt uitklappen. Bij de vorige Nugget moest je daarvoor een extra tafeldeel uit de zitbank halen, wat nogal moeizaam ging, zeker als de bank bezet was. ie bank is nu ook van isofix-bevestigingen voorzien. De onderkastjes in het keukenblok en het ‘dressoir’ hebben bredere kleppen waardoor ze beter toegankelijk zijn, en de verlichting bestaat nu uit grotere LED-armaturen. Ik heb in een huur-Nugget ook het extra-verlichtingspakket van Westfalia bekeken, maar dat is geen aanrader voor wie met kinderen reist die vroeger naar bed gaan. Je kunt het namelijk alleen in z’n geheel aan- of uitzetten of dimmen. Dus wordt het bovenbed altijd meeverlicht door de grote lichtlijst in de kleerkast als je in de zitgroep het licht wilt aanhebben.

Om het benedenbed uit te klappen moeten de voorstoelen allebei in de rijrichting worden gedraaid en helemaal naar voren worden geschoven. Dat omdraaien gaat wel heel gemakkelijk, ook zonder de voorportieren te openen, in tegenstelling tot de vorige Transit en de VW T5/6. Benedenslapers moeten dus tegelijk naar bed (tenzij er ééntje buiten kan blijven zitten natuurlijk). En daarmee zijn we aangekomen bij het:

Slapen

In de Nuggets van de vorige serie (ik meen vanaf 2011) was er al weinig mis met het slaapcomfort boven.  Standaard was namelijk een traagschuimmatras van specialist Froli (te herkennen aan de witte tijk). Die matras bood een prima comfort, hoewel hij direct op de dakplank lag (zoals al sinds mensenheugenis bij Westfalia). Maar het bovenbed van de nieuwe Custom Nugget voegt daar nog iets aan toe. Het is net zo’n witte matras, maar hij ligt voor het allergrootste deel (alleen het stuk onder je voeten niet) op speciale Froli-drukschoteltjes die zo’n beetje de functie van een lattenbodem vervullen. Ligt heerlijk.

Ook in het benedenbed is het redelijk goed toeven. Het blijft natuurlijk voornamelijk een zitbank, en daar worden andere eisen aan gesteld dan aan een bed. Toch lijkt het iets minder hard dan z’n voorganger. En de afmetingen zijn, voor bestelwagenbegrippen, nog steeds prima.

Sanitair en boordtechniek

Eigenlijk kun je bij Nuggets, California’s en co. natuurlijk nauwelijks van sanitair spreken. De wastafel is ook de gootsteen, en als je een chemisch toilet meeneemt moet je dat in de woonruimte gebruiken. Toch wint de Nugget hier punten. Ten eerste staat de Porta-Potti hier achterin de auto, afgeschermd door het keukenblok, en niet middenin de zitgroep. Ten tweede heeft hij een speciaal opbergvak (waarin je ook nog wat rollen wc-papier en een fles toiletchemie kwijt kunt). In dat vak past precies een Dometic 976. Die heeft als voordeel ten opzichte van de bekende Porta-Potta 335 dat de opvangtank veel groter is: 18 in plaats van 10 liter. Zeker wanneer je met een gezin reist en af en toe op Stellplätze zonder WC verblijft, maakt dat het verschil tussen elke dag, of maar eens in de 2 à 3 dagen de walk of shame naar het loospunt te moeten maken.

De Nugget is door de binnenliggende watertanks (schoon- en afvalwatertank meten elk 42 l) behoorlijk wintervast – zolang je blijft stoken natuurlijk. De camper heeft de bekende zuinige Eberspächer-dieselstandkachel die zo veel vermogen heeft dat de bus in een mum van tijd lekker warm is. Bij het opstarten hoor je de ventilator flink blazen door z’n beide uitstroomopeningen, maar zodra de gewenste temperatuur bereikt is wordt de kachel mooi stil. De Nugget wordt gebouwd op basis van de gewone Transit combi, met een ongeisoleerde carrosserie met enkel glas. Dubbele beglazing, zoals bij de California, is niet te krijgen. Toch valt het met de condensvorming wel mee. Zeker als je stookt blijven de ruiten redelijk helder. Het kunststof hoogdak is wel geïsoleerd, dus is dat, als je de keus hebt, ook ’s winters de aangewezen slaapplek.

Na een kraakheldere winternacht in de buurt van Hildesheim bij -20. Het busje gaf geen krimp.
Na een kraakheldere winternacht in de buurt van Hildesheim bij -20. De Nugget gaf geen krimp.

De Nugget is voorzien van twee opbouwaccu’s, met een totale capaciteit van 190 Ah. Dat is enorm veel, en dus kun je een flink aantal dagen vrij staan zonder dat je een landstroomaansluiting nodig hebt. De belangrijkste verbruikers zijn de koelkast en de standkachel – maar die hoeven natuurlijk nooit tegelijkertijd heel hard te werken. Er zijn in totaal vier 12V-contacten (waarvan twee in de cabine en twee in het interieur) en twee 230V-stopcontacten. Een ingebouwde 230V-omvormer, zoals bij de California, zoek je bij de Nugget tevergeefs.

Euvels

Aan problemen ben ik tot dusver de volgende zaken tegengekomen:

 • de ruitenwissers. Volgens het Duitse Nuggetforum ben ik niet de enige bij wie de linker ruitenwisser bij hogere snelheden (vanaf 120 km/h) zo ver uitsloeg dat het rubber over de A-stijl heenkomt. Het schijnt te komen door de dakvorm van de Nugget. De ruitenwissermotoren zijn nu voor de tweede keer onder garantie vervangen, nu door nieuwe, versterkte exemplaren speciaal voor de Nugget (typenummer eindigt op F). Het probleem lijkt hiermee verholpen te zijn.
 • hierboven al even genoemd: windgeruis rond de voorportieren. Kon door de dealer door afstellen van de scharnieren afdoende verholpen worden. Muisstil zal het niet worden.
 • de cruise-control laat zich af en toe niet inschakelen. Moet ik nog aankaarten bij de dealer.
 • een fenomeen dat ook bij de VW T5/T6 Blue Motion schijnt voor te komen: de dynamo is zo intelligent dat hij zich, als de startaccu voldoende geladen is en er niet veel stroom benodigd is, loskoppelt om brandstof te besparen. Doe je op je fiets overdag immers ook? Maar de elektronica houdt geen rekening met de laadtoestand van de camperbatterijen. De dynamo wordt soms ontkoppeld terwijl je weet dat de boordaccu’s nog lang niet vol zijn. En dan zie je tijdens de rit in het boorddisplay zomaar een “laad”spanning van maar 12,6V. De startaccu is dan vol, maar de boordaccu nog lang niet. Gelukkig is er bij de Ford Transit Custom een simpele oplossing: als je de stop/startfunctie uitschakelt, gaat ook het laadstroommanagement op standje “vol” en zie je de laadspanning stijgen.

Conclusie

Al met al ben ik na zo’n 40 nachten in de Nugget behoorlijk tevreden. Nog afgezien van de gunstige prijs zijn er eigenlijk geen concurrenten die op zo’n handzame basis zo’n combinatie van praktisch gebruiksgemak en rijcomfort bieden.

Zeker met een gezin zijn er eigenlijk geen reële concurrenten. Fiat Ducato-buscampers bestaan wel in een vijfmeter-versie maar zijn een stuk breder, en bieden dan nog hoogstens twee vrij korte slaapplaatsen (omdat je dan in een de breedte ligt) plus een noodbed. Neem je een Ducato van 5m40 of langer, dan is het bed weliswaar groter maar wordt door de lange wielbasis parkeren en rangeren steden echt lastig. De VW California heeft weliswaar vier zit- en slaapplaatsen, maar je zit elkaar, als het geen hoogzomer is en je buiten leeft, overdag en ’s avonds toch voortdurend in de weg. Alleen de Nugget biedt vier (of zelfs vijf) reizigers een zitplaats met een gordel, laat het toe met al die mensen aan boord nog een maaltijd te koken, en kan ze ook nog een slaapplaats bieden. En dat op nog geen vijf meter lengte en twee meter breedte. Hoe sexy ik de nieuwe T6 California ook vind, ik houd het voorlopig bij de Westfalia Nugget.

Westfalia in Westfalen. Op de Landvergnügen-Stellplatz “Vausshof” in Scharmede bij Paderborn.

Ik ben benieuwd naar jullie opmerkingen en ervaringen, meld ze hieronder!

Advertentie

69 gedachtes over “De Ford Custom Nugget in de praktijk

 1. Petra Jans april 18, 2016 / 12:30 pm

  Hallo Robin, ook wij krijgen een Ford nugget met navigatie.
  Kun jij ons ook vertellen of je deze op hoogte kan instellen( bij tunnels erg handig) de dealer kon hier geen antwoord op geven!

  Hoor graag van je, groet Petra Jans

  Like

  • roomkes april 19, 2016 / 11:58 am

   Hallo Petra, leuk dat jullie ook Nugget gaan rijden! Voor zover ik ontdekt heb zit er geen mogelijkheid in de navigatie om de hoogte in te stellen. Maar met 2m75 kom je (bijna) overal door hoor (behalve dan sommige tunneltjes langs de Seine in Parijs ;-)) Veel (voor)pret gewenst met de nieuwe camper!

   Like

  • John den holder juli 10, 2018 / 4:43 pm

   Dag,
   Waar kun je stoelen en tafel opbergen in de nugget?

   Like

   • Martin juli 10, 2018 / 9:58 pm

    John, wij zetten de campingstoelen en tafeltje op de achterbank klem achter de autogordels en met de armleuning van de achterbank naar beneden kunnen ze dan geen kant uit.
    Achter de achterbank kan ook als je die naar voren schuift, maar dan kunnen ze wel opzij schuiven en viel bij ons de bank niet meer in de vergrendeling zodat die ging schuiven. Omdat onze hond voor de bank ligt was dit niet zo fijn voor haar. Vandaar de keuze van erop.

    Like

   • john den holder juli 11, 2018 / 6:22 am

    Dank je voor de reactie
    Heb nog een vraagje
    Hoe breed in cm is de ruimte tussen de keuken en als je de bank in de eerste vergrendeling zet?

    Like

   • Martin juli 12, 2018 / 4:30 pm

    John,

    Op de eerste klik heb je ca. 11 cm ruimte, op de 2e klik 33 cm ruimte tussen bank en keukenblok.
    Volgens mij kan je er nog een extra gaatje (laten) boren zodat je nog een tussenstap krijgt.

    Groet,

    Martin

    Like

   • john den holder juli 12, 2018 / 8:56 pm

    Dank je martin

    Like

   • Hilda Olinga juli 12, 2018 / 5:42 pm

    Wij zetten de stoeltjes en het tafeltje ook tussen het keukentje en de bank in.Om het verschuiven van de bank te voorkomen klemmen we een op maat gezaagde houten balkje over de vloer tussen de voorkant van de bank en de bestuurdersstoel. Je moet ook zorgen voor zo plat mogelijk op te klappen stoeltjes dat scheelt ook een hoop ruimte.

    Like

 2. Jaap de Witte juli 12, 2016 / 11:01 am

  Hoi beste mensen,

  We hebben vanaf begin Mei-2016 een nieuwe Ford transit custom Nugget 2.2-155 pk en zijn tevreden met de afmetingen, comfort en Ford techniek met gratis kleppen update.
  Na de update rijd de auto wel merkzaak soepeler en rustiger met optrekken!

  Alle negatieve en naïve prietpraat over kleppen met kapotte motoren, is vaak wel zelf te wijten aan zuinig gedrag voor onderhoud en goedkope diesel keuze door de eigenaren zelf bepaald!

  Belangrijk: >>Een diesel is gemaakt om km’s te draaien en niet geschikt om lange tijd stil te staan!
  Het gevolg is condensatie met als gevolg roestvorming bij de kleppen en diesel met water verstaat elkaar niet!

  We gebruiken de Ford Costum Nugget elke dag als personen wagen op RDW kwart tarief, gunstig en hij rijd met comfort als een personen wagen en overal parkeren, geweldig.!

  Het is een multifunctionele comfortabele wagen voor allerlei doeleinden, ook om extra een caravan of boot te trekken als je een trekhaak bezit.
  Niet te vergeten als camper, dat bij opgeklapt dak incl. bed, de sta hoogte voor en achter 2.10 m bedraagt!
  Met draaibare voorstoelen en klaptafel is de camper dus compleet.

  Vraag, bestaat er een Ford Nugget club vanaf 2015/2016?

  Ik hoor graag van jullie en alvast bedankt.

  Groet van Jaap

  Like

 3. Tineke maart 2, 2017 / 9:19 am

  Wat een leuke site! Bij ons kriebelt het ook weer, een paar jaar geleden onze T3 na 10 jaar verkocht. Ik vraag me af of het makkelijk gaat om het bovenbed in en uit te schuiven. Wij hebben nl ook gezinsuitbreiding gehad en een iets grotere bus zou fijn zijn! In de T3 hebben we een hangbedje gehad boven de voorstoelen, maar daar is onze kleine man inmiddels te groot voor…

  Like

  • roomkes april 4, 2017 / 8:11 am

   Hoi Tineke, sorry voor het late antwoord. Het bovenbed is inderdaad makkelijk uit te schuiven, het loopt namelijk letterlijk “op rolletjes”. De ruimte in de Nugget is inderdaad onovertroffen (hoewel een T3 door zijn hoekige carrosserie en positie van de bestuurdersstoel helemaal vooraan ook veel binnenruimte heeft!) Wat een groot voordeel is van het nieuwe (Custom-)model ten opzichte van het oude (t/m 2012): door de naar voren uitstekende neus heb je ook in het opgeklapte bovenbed nog flink veel ruimte voor beddengoed, rugzakken, jassen e.d. Het nadeel van het nieuwe model is dat het bovenbed, door de iets toelopende carrosserie, iets smaller (15 cm?) is. Maar er blijft nog steeds 1m40 over!

   Like

 4. Sjef april 3, 2017 / 1:57 pm

  Beste Robin, een heel interessant verslag van je Ford Nuggit. Ik sta na jouw verhaal minder in tweestrijd of ik een T6 California of de Nuggit ga aanschaffen.(Ik bezit nu een T5 Reimo camper) Het enige waar ik nog geen duidelijkheid over kan vinden hoe ze bij de nieuwe Transits het welbekende roestprobleem hebben aangepakt. Is daar bij jullie iets over bekend?

  Like

  • roomkes april 4, 2017 / 8:07 am

   Hoi Sjef, goede vraag, ik heb me dat ook wel afgevraagd. Ik heb het idee dat de laatste generatie van het vorige model (zo’n beetje vanaf 2011) al een stuk beter beschermd is, er waren toen ook al delen van de carrosserie verzinkt. Ook bij mijn Custom schijnt dat zo te zijn en ik heb na bijna drie jaar nog geen roest ontdekt. Ik ga er vanuit dat Ford ook hier een verbeterslag gemaakt heeft – maar dit is natuurlijk wel typisch iets dat zich pas op de lange termijn toont…

   Like

 5. Sjef april 4, 2017 / 10:38 am

  Bedankt voor je reactie. Ik zal bij de dealer in Herwijnen nog eens navraag doen in hoeverre de auto tegenwoordig gegalvaniseerd is. Sowieso wordt er 12 jaar roest van “binnenuit garantie” gegeven mits er jaarlijks een controle wordt uitgevoerd.

  Geliked door 1 persoon

  • roomkes augustus 21, 2017 / 8:46 am

   Ik heb tot dusver altijd heel goede ervaringen gehad bij Poptop in Noordwijkerhout, en ook bij Multicampers in Wageningen. Beiden zouden ook campers op bestelling (nieuw of gebruikt) moeten kunnen regelen.

   Like

 6. Martin augustus 22, 2017 / 5:23 pm

  Wij zitten te wachten op een nieuwe hefdak Nugget 130 pk automaat, showroommodel, gekocht bij van Tuyl in Herwijnen. Wij vragen ons wel een beetje af hoe we alles mee kunnen nemen, we zijn een caravan gewend en daar zat werkelijk van alles in.
  Met name vragen wij ons af of je beddengoed (slaapzak of dekbed en kussens) op heb bovenbed kunt laten liggen bij het inklappen. Dat scheelt namelijk weer een hoop spul om elders op te bergen.
  Kan iemand ons daarover informeren?

  Like

  • Sandra mei 14, 2018 / 1:49 pm

   Hallo Martin, inmiddels zit ik in dezelfde situatie. Als het goed is heb je jullie Nugget al? Kun je uit eigen ervaring wat zeggen over het laten liggen van beddegoed in een recente Nugget met hefdak?
   Alvast bedankt! Groeten, Sandra

   Like

   • Martin mei 14, 2018 / 2:10 pm

    Hoi Sandra. Wij rijden sinds september vorig jaar, 1x op vakantie geweest plus wat weekendjes. Wij gebruiken slaapzakken en die kan je op het bed laten liggen bij het inklappen. Kussens zijn lastiger, die moeten wel van het bed af en waar laat je die dan? Nu kleine kussentjes dus.
    Het inklappen van het dak vraagt ook enige ervaring, oppassen dat er geen tentstof knel komt te zitten en zeker oppassen als het tentdoek nat is. Zo snel mogelijk weer uitklappen om te drogen anders krijg je rare strepen op je tentdoek (1e nacht was ons al noodlottig…). Ook niet vergeten om het bed te laten zakken alvorens dak te laten zakken.
    Deze procedure gaat nu vanzelf maar in het begin even in de gaten houden.
    Veel plezier met je nieuwe Nugget,bij zijn aan aftellen naar de volgende vakantie.

    Groet,

    Martin

    Geliked door 1 persoon

  • Sandra mei 17, 2018 / 2:51 pm

   Dankjewel voor je antwoord Martin! Wij zijn heel blij met de melding dat slaapzakken kunnen blijven liggen 🙂

   Geliked door 1 persoon

   • Sandra juni 13, 2018 / 6:12 pm

    Omdat ik nu zelf sinds twee weken de trotse bezitter ben van een hefdak Nugget met Euro 6 motor een praktijkupdate van mijn ervaringen tot nu toe:

    Ja! er kunnen twee slaapzakken op het hefdak blijven liggen. In ons geval een wollen onderdeken, een uitgevouwen slaapzak en een fleecedeken. Kussen stoppen we in ‘het gat’ onder de keuken of leggen we op de achterbank om lekker te kunnen loungen. Als je overdag het bed omhoog hebt kun je de kussens ook kwijt boven de cabine.

    Ik blijf me verbazen over het doordachte ontwerp van de Nugget. Er zit een USB contact boven de schuifdeur. Voor een lampje dat je er los bij krijgt als je extra verlichting wilt. Wat blijkt: daarnaast zit ook een opening naar boven, er past precies een USB kabeltje doorheen zodat je s’ nachts je telefoon kunt opladen naast het bovenbed! En de bovenkant van de kledingkast is een ideaal nachttafeltje. Het lampje zit er al, met een flexibele arm en dimbaar in drie standen. Puur glamping als je het mij vraagt. Stroom van de paal heb ik nog niet nodig gehad, de accu houd het prima vol. De koelkast staat continu aan. Ik rijd wel bijna dagelijks met de Nugget, ook naar mijn werk. Tussendoor is het ook mijn mobiele kantoor. Koffie erbij van de Handpresso…

    Zelf ben ik niet zo lang, 1,60 m, en het lukt me prima om het dak te laten zakken of het bed omhoog te doen. Dat is een flinke meevaller. Verder gaat alles heel makkelijk. Als voorheen caravan kampeerder voel ik me wat onwennig als ik na het aantrekken van de handrem en het openen van het dak niks meer te doen heb. Dan maar lekker zitten en genieten 🙂

    Geliked door 1 persoon

  • Jolanda mei 27, 2018 / 9:25 pm

   Hoi Martin, ben benieuwd hoe de Nugget met hefdak bevalt. Wij hebben nu een caravan en overwegen dezelfde camper. Wij vragen ons ook wel af hoe jullie hebben ervaren dat je nu beduidend minder opbergruimte hebt. Lees dat, op kussens na, beddengoed op te bergen is in hefbed.

   Like

   • Martin mei 27, 2018 / 10:29 pm

    Jolanda, wij kwamen ook uit een ruime caravan waarin altijd alles mee kon. Dat is niet meer, maar wel heel goed te doen als je alleen de echt noodzakelijke dingen meeneemt. Dus ook geen boeken mee maar een e-reader en of tablet bijvoorbeeld. Scheelt een hoop ruimte!
    Daar tegenover staat veel relaxeder rijden, geen gedoe met aan en afkoppelen en draaien aan pootjes.
    Verder vonden wij het nadeel van camper dat je niet met de auto van de camping af kunt voor een rondritje of boodschappen. Met de Nugget doe je dat wel makkelijk, dak inklappen en stekker eruit en rijden maar, en je kunt overal parkeren want hij is bijna niks groter dan een normale personenauto.
    Over 3 weken kunnen wij weer weg!
    Succes met een keuze maken

    Like

   • roomkes mei 28, 2018 / 2:44 pm

    Bij de Nugget met hoogdak heb je de ruimte… twee bovenkastjes en een open “goot” extra, plus de punt in het dak voorin waarin je enorm veel kwijt kan overdag (beddengoed, jassen enz.) En je hoeft niet gebukt naar de keuken te kruipen als het dak naar beneden is 😉

    Like

   • Jolanda mei 29, 2018 / 6:23 pm

    Dank voor je info Martin, geeft erg te denken. Jij ook bedankt Roomkes, ben alleen beetje bang dat zo’n verhoogde zoveel wind vangt.

    Like

 7. Hilda Olinga mei 12, 2018 / 9:31 pm

  Wij hebben na 10 jaar met veel plezier en zonder problemen in een Ford Nugget gereden te hebben nu een Ford Nugget Custom van 2015 gekocht.Tijdens ons eerste trip kregen we al problemen met een kokende accu.Door de ADAC naar een garage gesleept waar een nieuwe accu geplaatst is. Gelukkig hebben we een jaar garantie en de verkoper betaald dit.Nu blijkt dat de huishoud accu tijdens het rijden niet opgeladen wordt.Terug naar de dealer om te bekijken wat daar de oorzaak van is.Volgens de dealer is er niets aan de hand maar heeft Ford dit bewust zo gemaakt.We vinden dit maar raar. Zo moet je immers altijd aan de stroom staan .je kan hooguit een dag zonder want dan is de huishoud accu leeg en werken de koelkast en de kachel niet meer.
  Dit is ons tijdens deze trip ook overkomen. Heeft iemand hier ervaring mee????
  Hilda

  Like

  • roomkes mei 13, 2018 / 5:47 am

   Hallo Hilda, het probleem kan met het start/stop/ecosysteem te maken hebben. Dat zorgt ervoor dat zodra de auto-accu voldoende is opgeladen, de dynamo wordt uitgeschakeld. Zo bespaar je brandstof (de dynamo kost immers kracht van de motor). Maar… dat systeem houdt geen rekening met de laadtoestand van de huishoudaccu! Dus ook als die leeg is (maar de auto-accu vol) gaat de dynamo uit, en blijft je accu leeg. Dit probleem bestaat bijvoorbeeld ook bij de VW T5 en T6 California BlueMotion.
   Gelukkig is er bij de Nugget een truc om het te omzeilen: druk na het starten op de Eco (of Stop/Start)-knop op het dashboard. Dan schakel je ook de “slimme” dynamo uit en laadt hij altijd.

   Like

   • Peter mei 3, 2019 / 11:15 am

    Of rij altijd met de verlichting aan, dan word de start accu ook geladen.

    Like

 8. Sandra mei 17, 2018 / 2:54 pm

  Hallo Robin, dankjewel voor je helder geschreven en gedetailleerde blog. Top!

  Geliked door 1 persoon

 9. Jolanda mei 27, 2018 / 9:50 pm

  Hallo Robin, bedankt voor het duidelijke blog en het filmpje

  Like

 10. Ton augustus 9, 2018 / 11:55 am

  Na onze eerste (geweldige) campervakantie met een gehuurde Adria Twin 600 SPT denken wij na over de aanschaf van een kleinere Nugget dan wel California. Wij vonden de Adria nogal rumoerig en denken dat een lagere bus met hefdak minder geluid zal geven. Anderzijds zien wij de ruimtevoordelen van een vast dak ook wel erg zitten (zowel qua slapen als qua opbergen). We zullen er een moeten huren om dit te ervaren. Mijn vraag betreft de horren. Voor de dakluiken van de Nugget zie ik dat deze zijn voorzien van schuifhorren maar voor de ramen lijkt dat niet het geval. Anders dan bij de California zitten er uitklapraampjes en volgens mij is er dan geen hor mogelijk. Of is het mogelijk te kiezen voor schuiframen zoals bij de California?
  Graag hoor ik ervaringen wat betreft geluid met en zonder vast dak en wat betreft horren.
  Alvast bedankt voor evt. reacties.
  Groet,
  Ton

  Like

 11. Peter oktober 18, 2018 / 12:43 pm

  Wij hebben deze week in Herwijnen ook een Nugget met hefdak gekocht, op mijn vraag of er 2 slaapzakken op het bed kon blijven liggen werd nee geantwoord, en nu lees ik hier dat verschillende gebruikers toch ja zeggen, ben heel benieuwd want ander moet alles onder de keuken worden verstopt en zoveel ruimte heb je daar niet.
  Hij word over 3 weken ( begin november 2018) geleverd ben heel benieuwd ben s’nachts als ik wakker ben al in gedachten hem aan het inrichten.

  Gr Peter

  Like

  • Martin oktober 18, 2018 / 2:13 pm

   Onze slaapzakken kunnen gewoon blijven liggen, maar ze zijn niet zo dik. Wellicht ligt het daar aan?
   Dus wat mij betreft kan je lekker verder dromen. Veel plezier met je Nugget gewenst.

   Like

   • Peter oktober 18, 2018 / 6:49 pm

    Dank je heb nog 3 welen om te dromen voordst hij geleverd word

    Like

  • Sandra oktober 19, 2018 / 11:25 am

   Hoi Peter, ik snap wel dat de dealer zegt dat het niet kan. Het is niet zo dat er enorm veel ruimte tussen het matras en het dak is. Wij kregen de tip om de ritsen van de slaapzak(ken) zoveel mogelijk weg te stoppen. Anders krijg je afdrukken in de dakbekleding.

   Je ziet vanzelf of jouw slaapzakken passen of niet. Als je teveel op het bed laat liggen dan krijg je het dak niet subtiel op de klem.

   Er past overigens behoorlijk veel in ‘het gat’. Bijvoorbeeld een afwasteil. Het enige nadeel is dat bij slapers beneden je die spullen weer ergens kwijt moet. Dat kan deels onder het bed. Het stuk voeteneind dat je omhoog klapt heeft eronder aardig ruimte. Wat wij doen is beddengoed, zoals kussens, in het gat stoppen. Dat haal je er bij slapen toch uit. De afwasteil zetten we dan onder het bed of buiten onder de bus.

   Dat dromen van inrichten vond ik ook enorm leuk om de wachttijd mee door te komen 😉 En dan is het in het echt nog leuker!

   Like

   • roomkes oktober 19, 2018 / 11:28 am

    Mensen, neem toch een Nugget met hoogdak! Enorm veel extra kastruimte, plek voor beddengoed en jassen in de “neus”, en het belangrijkste: je kunt ook tijdens korte stops gewoon van voren naar achteren lopen en de keuken normaal gebruiken!

    Like

   • Martin oktober 19, 2018 / 11:40 am

    Als de de auto ook voor dagelijks werk gebruikt rij je met zo’n hoogdak wel het hele jaar met zo’n flatgebouw rond 😋

    Like

   • Sandra oktober 19, 2018 / 3:38 pm

    Ja, het is de afweging hoe je de Nugget gebruikt. Voor ons is het voordeel dat ik ‘m ook ‘stealth’ als woon werkverkeer auto kan gebruiken. En als mobiel kantoor! Eerlijk gezegd vind ik de charme van een poptop kampeerwaarde toevoegen. Wij zijn deze zomer met twee tieners vier weken in Frankrijk op vakantie geweest. Alles paste prima. Kwestie van keuzes maken en slim inpakken.

    Like

  • Theo februari 8, 2019 / 1:22 pm

   Ook wij hadden in onze nieuwe Ford Nugget hefdak slaapzakken op boven bed laten liggen. Achteraf niet zo verstandig gebleken. Na ruim 1 jaar de dagsluiting defect. Ik moest veel kracht uitoefenen voor het sluiten. Daarnaast bleek ook het tentdoek kwetsbaarder, door minder ruimte, beluchting, vanwege de slaapzakken. Nu is onze bus met zo 48000 km verder na bijna 3 jaar in gebruik zonder problemen met het hefdak en tentdoek als kampeerwagen prima bevallen. En het tentdoek heeft de beluchtingruimte ook echt nodig en moet met zorg naar binnen getrokken worden bij de dak sluiting. Maar door de hoogte past hij mooi in onze garage. En dit is onze 2e hefdakbus waarbij de unieke praktische indeling ons prima is bevallen. Het blijft in ruimte een kampeerbus, top op de binnenwegen en dorpjes parkeren. In leefruimte prima, zolang je maar begrijpt minder is meer wat je echt aan bagage nodig hebt ,voor de echte kampeer instelling.
   En wat ook heel prettig is, dat je als busje niet echt op valt en zonder stroomdraad overal wel een plekje krijgt, al is de camping vol, zoals afgelopen zomer tijdens de hitte aan een groot meer.
   Verder het rijd heel prettig, ook in de wintermaanden als we er een caravan tot max. 1300 kg belasting achter hebben.

   Like

 12. Peter oktober 19, 2018 / 11:55 am

  Wij hebben hem inderdaad ook als normale auto in gebruik, en omdat ik geen eigen grond heb om hem te parkeren moet hij op straat staan, en een Hoogdak zie er als een echte camper uit en dat laat de lokale A.P.V niet toe maximaal 4 dagen

  Like

 13. Henk Dekker mei 3, 2019 / 9:22 am

  Dank voor je duidelijk en leuk verhaal. Wij hebben sinds een maand een Nugget (hefdak) 2018, gekocht en ingeruild voor VW T5 bij van Tuijl. Nu 2 keer mee gekampeerd. Eigenlijk alleen maar camper-voordelen t.o.v. de VW. Dat is ook een fantastische auto om mee te rijden. We hebben wel een vraag, waar van Tuijl en ook de Ford-dealer in Den Helder ons (nog) niet mee kon helpen. Van Tuijl had de vraag ook nog niet eerder gehad. Wij vinden het vervelend dat de verlichting (stadslichten, achterlichten en nummerplaatverlichting) gaat branden als je de zijdeur opent. Overdag maakt dat niet uit maar als het donker is, hebben de buren 10 sec rood cq. wit licht in hun tent. Ik kan dat met de boordcomputer niet uitzetten. Hebben jullie dat ook? Zo niet, wat is dan de oplossing. Ik liet nu de deur aan de chauffeurskant een beetje open, totdat we naar bed gingen. Maar dit zou toch anders moeten kunnen.

  Like

  • Martin Korporaal mei 3, 2019 / 11:05 am

   Henk, kan je dat niet regelen met de instellingen van de “coming home” verlichting. Wellicht kan je in de Nederlandse handleiding iets vindenhttp://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/vdirsnet/OwnerManual/Home/Index?Variantid=4300&languageCode=NL&countryCode=NLD&marketCode=WD&bookcode=O34933&VIN=&userMarket=NLD&div=f.
   Volgens kan je instellen hoelang verlichting blijft branden bij verlaten van de auto, als je die op 0 zet blijft verlichting bij het openen wellicht ook achterwege.
   Succes en groet, Martin

   Like

   • Henk mei 6, 2019 / 6:38 am

    Martin, dank voor je reactie. Ned. handl. heb ik. Ben ook in de Instellingen naar “Verlichting – Uitstapregeling” geweest. Was ook de oplossing van Van Tuijl. Echter: daar krijg je de keus: handmatig, 10 sec, 20 sec, 120 sec. Handmatig is m.b.v. je sleutel. Van Tuijl opperde dat de dealer wellicht wat dieper in de computer kan. Groet-Henk

    Like

  • Peter mei 3, 2019 / 11:12 am

   Daar is een oplossing voor door middel van de “”Licht aus Nupsi”” ik kan er ook niks aan doen maar zo heet dat ding, op het Duitse Nugget forum is iemand die zich daar ook vreselijk aanstoorde en heeft iets ontwikkeld een soort dopje dat op de schakelaar van de schuifdeur word gezet en dus denk de `nugget dat de deur dicht is.
   Ik zou zeggen kijk eens op het duitse ~Nugget forum dat is erg aktief en zoek daar op die licht aus Nupsi kost weinig iets van ik dacht Euro 15, en je bent van het probleem af.
   Trouwens wat ik veel vervelender vind is dat als je met de afstandbediening de auto opent en dan alleen de schuifdeur opent dat na een paar minuten de klakson 2 x afgaat en de deuren weer op slot gaan, je moet dus altijd even een van de voorportieren openen dan gaat het wel goed.

   Like

   • Martin Korporaal mei 3, 2019 / 11:17 am

    Het Duitse Nuggetforum is ook een bron van informatie voor Nuggetgebruikers.
    De meest simpele optie is natuurlijk dat de buren gewoon de gordijnen dichtdoen als ze last van de “buitenwereld ” hebben.

    Like

 14. Henk mei 6, 2019 / 6:58 am

  Hoi Peter, Dank. Heb filmpjes over de Nupsi bekeken op internet. Lijkt inderdaad prima oplossing. Daar ga ik achteraan. Groet-Henk

  Like

 15. Conchita juni 10, 2019 / 8:18 pm

  Beste Martin, superleuk om te lezen allemaal!

  Ik wil je iets voorleggen: ik ben op zoek naar een Nugget. Ik heb hiervoor echter een camper gehad met aparte toiletruimte. Dit heeft de Nugget natuurlijk niet. Maar aangezien ik met vrienden wil gaan reizen vind ik het een beetje embarrassing om midden in de keuken te gaan zitten als je snapt wat ik bedoel.

  Ik ben dus aan het bekijken hoe je een soort aparte ruimte kunt creëren achterin. Ik heb nog geen Nugget en geen ervaring dus ik kan het niet goed inschatten. Zelf zat ik te denken aan een gordijn of zoiets boven de keuken. Dat schuif je dan open als er iemand naar de wc gaat.

  zou het mogelijk zijn om bijvoorbeeld de deur van de kast boven de porta potti aan te passen zodat deze richting de keuken opendraait? Of zou je van die kast zelfs een soort mini toiletruimte van kunnen maken door de binnenkant leeg te halen? Heb dit gegooglet maar kon niks vinden.

  Ik hoor graag jouw visie hierop-alvast bedankt voor je reactie!

  Like

  • Conchita juni 10, 2019 / 8:26 pm

   Sorry ik bedoelde Robin/Roomkes

   Like

   • Martin juni 10, 2019 / 9:16 pm

    Beste Conchita, bedenk dat de keuken de plaats is waar je ‘neerkomt’ als je uit bovenliggend bed komt. Je hebt daar niet veel ruimte. Je Potti kan net staan tussen de keuken en de kastenwand en je moet dan zelf niet te breed zijn om er op te kunnen zitten. Beetje krap dus om er iets van te kunnen maken. Ga eens kijken bij de dealer wat er voor jou mogelijk is.
    Mede vanwege toilet heb ik Nugget vorige maand omgeruild voor een maatje groter (Clever 600) en dan is toilet opgelost, maar je levert dan wel een luxe en wendbare Ford in voor een wat spartaanse en logge Citroen of Fiat bus.

    Groet Martin

    Like

 16. Lize den Boef augustus 7, 2019 / 7:45 am

  Beste Martin,
  allereerst mijn dank voor deze uitstekende beschrijving van jouw ervaringen en je gedetailleerde antwoorden op de vragen.

  Ik heb twee maal 3 weken in een nugget met hoogdak gereisd en dat is mij zeer goed bevallen..Helaas was mijn man er niet zo blij mee en hebben we de nugget omgeruild voor een Arca Scout. Dat was voor mij na 1 vakantie genoeg want met zo’n groot log ding kom je nergens en ben je verplicht altijd op de autoweg te blijven en op de camperplekken en camping te staan.
  Ik ga vanaf volgend jaar alleen op pad en ik koop eind van 2019 of begin 2020 een Nugget voor mezelf. Jaren sparen plus een leuk bedrag vroegpensioen dus ik kan eindelijk aan mijn droom beginnen.
  Mij vraag: ik verwacht dat het geen enkel probleem zal zijn met een Nugget alleen 6 maanden per jaar ergens in Europa te overwinteren..Elke 2 a 3 dagen een stukje verder rijden en dan zo met een grote slinger weer naar huis.
  Ik word door de halve wereld voor gek verklaard. Men vind dat als je 6 maanden rondreist je juist een grote camper moet hebben met alle luxe erop en eraan.

  Jij hebt heel wat meer kms gereisd in de Nugget dan ik.
  Wat denk jij?
  Ben ik een onrealistische dromer of is het wel degelijk mogelijk een halfjaar met een slakkengang door Europa te trekken in je eentje in een Nugget?
  Ik ben heel fit, heb totáál geen lichamelijke gebreken. Ik zie geen reden een luxe camper van 7mtr te kopen enkel omdat ik 50plus ben.
  Graag hoor ik van je.

  Like

  • lize den boef augustus 7, 2019 / 7:53 am

   Martin,

   even ter aanvulling: Ik zal een Nugget kopen van max 2 jaar oud en max 50.000 km op de teller. En vind ik die niet…dan koop ik een nieuwe…en haal ik mijn spaarrekening volledig leeg. Ik ga dus niet met een oud beestje op stap.

   Like

 17. Edd september 27, 2020 / 3:26 pm

  Hallo,
  Wij zijn voor het moment nog “caravan-kampeerders”, weliswaar met een kleine caravan (Eriba Touring 430), maar we lonken ook wel eens naar een Ford Nugget, met hefdak. Moet met hefdak, anders krijgen we die niet onder onze carport.
  Toch denken wij dat het heel krap moet zijn om “alle” toebehoren mee te krijgen in de Nugget….
  Bijv. wij doen 2 maal 3 paar schoenen mee, zijnde gesloten schoenen, sandalen, en bergwandelschoenen. Natuurlijk dragen wij elk een paar, maar dan nog zijn er 4 paar schoenen weg te bergen, en de bergwandelschoenen nemen behoorlijk wat plaats in….
  Ook nemen wij een kleine gasgrill mee om buiten te koken (Cadac Safari Chef2)… Waar krijg je dat allemaal kwijt in de Nugget?
  Doen jullie een grondzeil mee voor onder de luifel?
  Nog andere suggesties ivm het wegbergen van kampeertoebehoren?
  Merci voor jullie input.

  Groeten, Edd

  Like

 18. Maria oktober 8, 2020 / 12:08 pm

  Dag Martin,

  Mijn vraag is hoe het in een koude nacht is om te slapen onder het hoogdak en onder het hefdak.
  Is dat comfortabel genoeg in een winters Oostenrijk bijvoorbeeld

  Like

  • Martin oktober 8, 2020 / 5:18 pm

   Hoi Maria,

   Je slaat de spijker op de kop!
   Hefdakje is echt voor mooi zomerweer, wordt het kouder buiten, dan wordt het kou lijden binnen, hoe hard je de kachel ook stookt.
   Mede om die reden heb ik de Nugget begin vorig jaar omgeruild voor een echte buscamper (op basis Citroën Jumper) met vast hoog dak (en badkamer met toilet).
   Wat rijden betreft lever je wat in – is een meter langer, dus minder wendbaar maar door lengte betere rechtuit stabiliteit dus minder last van zijwind.
   Hier tegenover staat veel meer wooncomfort en woonruimte èn veel meer bergruimte.

   Groet,

   Martin

   Like

 19. Gonnie april 7, 2021 / 1:13 pm

  Hallo wij zijn op zoek naar een buscamper en kijken naar de Nugget, mag een nugget met een hoog dak op de openbare parkeerplaats staan, ik kan het niet goed vinden in de apv , een possel zou ook een mogelijkheid zijn. Iemand die hier wat van weet

  Like

  • roomkes april 7, 2021 / 5:59 pm

   Hoi Gonnie, dat moet je toch opzoeken in de apv van jouw gemeente. Het is werkelijk in elke gemeente anders. Soms mogen recreatievoertuigen niet, soms bussen hoger dan 2,4 m, enz. enz. Wat wel belangrijk is om te weten: de meeste gemeentes werken met het “piepsysteem”. Pas als er geklaagd wordt grijpen ze in. Dus als jouw bus in een parkeervak staat waar niemand er last van heeft zal het beter gaan dan wanneer je hem in een buurt met weinig parkeerplaatsen pal voor iemands woonkamerraam zet… Groet, Robin

   Like

   • hilda638 Brood en Spelen april 7, 2021 / 6:18 pm

    Dag,denk dat deze mail voor iemand anders bedoeld is. Groet,Hilda

    Like

  • Hilda april 7, 2021 / 6:21 pm

   Hebben jullie al iets op het oog?
   Wij hebben onze Nugget custom te koop
   Vr Gr
   Hilda Olinga

   Like

   • Sidney Buijten. januari 22, 2022 / 2:13 pm

    Dag Hilda, zie je reactie op dit forum. Wat te laat vermoedelijk, maar is deze nog te koop? Met vriendelijke groet, Sidney.

    Like

  • lbf1965 april 7, 2021 / 6:39 pm

   on vrijwel alle gemeenten is de grens langer dan 6m en hoger dan 2,4m en….en nu komt het…een camper mag niet langer dan 2 tot 3 dagen geparkeerd staan binnen de bebouwde kom. Dus een bedrijfsbus van 6m bij 2,4m mag wel elke dag geparkeerd staan in je woonplaats maar je camperbus niet. Kijk de AVP van je gemeente erop na

   Like

   • roomkes april 7, 2021 / 6:41 pm

    Kijk het zeker na, want bijv. mijn gemeente hanteert alleen afmetingseisen en zegt niets over recreatievoertuigen.

    Like

 20. Rik van Sonsbeek juni 15, 2021 / 7:22 pm

  Ook wij hebben recent een Nugget met hefdak gekocht. Nog even terugkomend op de discussie tussen Martin, Henk en Peter over het ongewenst aangaan van de verlichting bij van slot halen of een deur openen.
  Wij hebben nu inderdaad een kapje op de schakelaar van de schuifdeur. Daarmee is het pribleem nog niet opgelost. Als je in donker op de camping aan komt gaan de lichten aan bij het van slot halen of openen van een andere deur.
  Het is werkelijk belachelijk dat Westfalia of Ford daar geen goede oplossing voor hebben.
  Met dat mooie computersysteem zou een geprogrammeerde oplossing een fluitje van een cent mieten zijn.
  Ook ik vind dit een bijzonder ergelijk punt.
  Als er inmiddels bij jullie een echte oplossing voorhanden is hoor ik dat heel graag!

  Like

 21. André Stikkers oktober 1, 2021 / 10:52 am

  Hi Martin,
  Wat zijn de maximale maten van de bepakking op het bagagerek bevestigd tegen het hoogdak? Welk merk is het?
  Leuk stukje!
  Groet André

  Like

 22. Gerrit oktober 4, 2021 / 2:50 pm

  Coming home verlichting kun je uitzetten in je board computer 10-30 -120 sec en 0 sec

  Like

 23. peter vorwerk maart 11, 2022 / 12:17 pm

  De handleiding van onze Nugget Plus met hefdak uit 2021 geeft aan dat we een schoonwatertank van 42 liter hebben Als we ermee gaan rijden wordt aangeraden de tank niet voller te hebben dan max 10 liter . Wie kan duidelijk maken waarom dit zo is, wij vinden dit erg vreemd, en wat gebeurt er als je dit niet zou doen.
  peter

  Like

 24. Wim van der Meijden maart 30, 2022 / 12:08 pm

  Veel tips en trucs en dergelijke zijn te vinden op het “nuggetforum.nl” . Zelf hebben we een Nugget met hefdak uit 2019 die ons heel goed bevalt.
  Voor een handig iemand is het niet moeilijk om wat verbeteringen aan te brengen. Ik heb o.a.:
  Het kastje naast de schuifdeur beter bruikbaar gemaakt door een extra bodem aan te brengen en extra klep voor de ruimte onderin.
  Opbergruimte voor elektra kabels in een vak tegen de wand van de koelkast behuizing; kabels direct bij de hand na openen van de achterklep (hiervoor zijn ook een soort tassen te koop.
  Porta Potti op rails en draaiplateau gemonteerd. Deurtje open, PP naar buiten trekken en kwartslag draaien en klaar voor gebruik.

  Ik heb een kort sjorbandje rond de leuning ( net boven de zitting) van de passagierstoel gedaan waarmee ik de campingstoelen tegen de rugleuning vastzet. Werkt perfect.
  Een klein campingtafeltje zit tegen de achterklep gemonteerd.

  Heeft iemand een oplossing om de achterklep van binnenuit te kunnen openen?

  Like

 25. Asvandijken februari 16, 2023 / 9:51 am

  Wie kan er iets vertellen over de geurtjes van de PP in de Nugget/ kast als je hem 2-3 dagen gebruikt hebt?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s