De Ford Custom Nugget in de praktijk

IMG_4561Ik heb mijn Ford Transit Custom Westfalia Nugget hoogdak 155 pk nu dik een jaar en hij is zojuist de 19.000 km gepasseerd. De hoogste tijd voor een verslag.

*** update: er staat nu ook een filmpje met een rondleiding door m’n Nugget online! Klik hier: https://youtu.be/z7DEtGzZyRo ***

 

Wat in het vat zit verzuurt niet…

Het Nuggetfeest begon met een levertijd die een stuk langer was dan de dealer beloofd had. Ik weet nu dat je bij het bestellen van een fabrieksnieuwe camper de levertermijn met een korrel zout moet nemen – voor geplande vakanties moet je niet te vast op de nieuwe camper rekenen. Er zit veel kans op vertraging in het lange en ingewikkelde produktieproces (van autofabriek naar camperfabriek, van camperfabriek naar de eventuele importeur, van importeur naar dealer), zeker als het een nieuw model is. Je kunt als klant weliswaar bij  grote vertraging het koopcontract  ontbinden, maar dan heb je nog geen camper, en moet je uiteindelijk weer achteraan de rij aansluiten. Onze in februari bestelde Nugget stond net op tijd voor de herfstvakantie voor de deur. Mijn tip: koop gewoon het demonstratie- of ex-huurmodel dat al bij de dealer op het terrein staat. Dan weet je zeker wanneer je ermee op pad kunt. (En als je hem in Duitsland koopt en in Nederland wilt importeren, bespaar je met een jonge gebruikte camper ook nog flink wat BPM!).

Rijden in de Ford Transit Custom

Toen de Nugget er eenmaal was, is-ie meteen aan het werk gezet. Omdat we vanuit Berlijn regelmatig in Nederland op familiebezoek gaan heeft hij flink wat van zijn 19.000 kilometers op dat traject afgelegd. Op de snelweg is de Nugget een plezierige reisgenoot. Vergeleken met de vorige generatie Transits (ik had hiervoor een Nugget uit 2012) is het comfort flink verbeterd. De vering voor spreekt veel soepeler aan en de zitpositie is beter instelbaar doordat je het stuur in diepte en hoogte kunt verstellen. Bovendien zijn de voorstoelen lager gemonteerd waardoor je als lange chauffeur niet meer tegen de bovenkant van de voorruit aan zit te kijken. Echt stil is hij nog steeds niet; in de basis blijft het een bedrijfswagen die zo economisch mogelijk gebouwd wordt. De voordeuren zijn bijvoorbeeld met flinke naden afgehangen en veroorzaken bij hogere snelheden windgeruis. Bij mijn exemplaar kon dat in de Fordwerkplaats door een betere afstelling van de scharnieren deels verholpen worden. En zolang je geen harde wind op kop hebt is de auto, ook bij hogere snelheden, zeker stil genoeg om naar de radio te luisteren (waarover later meer).

Met Hemelvaart maakten we een korte trip naar Møns Klint in Denemarken.
Met Hemelvaart maakten wij (en nog een heel stel andere Westy’s!) een korte trip naar Møns Klint in Denemarken.

Op bochtige wegen heb je ook veel plezier van de verbeterde afstemming van de wielophanging. Hoewel in de basis onveranderd (voor McPherson-veerpoten, achter een starre as met bladveren, schijfremmen rondom), is de wegligging enorm verbeterd, zeker met 16″-wielen. Je hebt minder last van onderstuur als je iets te snel een bocht induikt, en de bus helt ondanks zijn hoogte (2m80) aanzienlijk minder over op bergtrajecten dan bijvoorbeeld de VW Westfalia T4 California Exclusive die ik vroeger had. De voorstoelen geven maar weinig zijdelingse steun, maar gelukkig zijn er neerklapbare armleuningen die je een beetje op je plaats houden.

IMG_6217

In stad of dorp komt de Transit Custom natuurlijk helemaal tot zijn recht. Met een lengte van net geen vijf meter, en door zijn breedte van twee meter is geen doorgang te nauw. De draaicirkel is lekker klein en je kunt dan ook werkelijk elke normale parkeerplaats gebruiken. Even foutgereden? Een U-turn is zo gemaakt, of anders steek je even achteruit. Ik heb het zichtpakket met piepers voor en achter en een achteruitrijcamera met monitor in de achteruitkijkspiegel, en dat is één van die luxe-items waarvan je je afvraagt hoe je vroeger ooit zonder kon…

Met het mooiste licht- en zichtpakket van Ford komt het beeld van de achteruitrijcamera in je spiegel.
Met het licht- en zichtpakket van Ford komt het beeld van de achteruitrijcamera in je binnenspiegel.

De vele knopjes op het stuur en de middenconsole (ook bekend van Focus, Fiesta & co.) worden in veel autotests als een nadeel van dit model Transit genoemd, en het kost inderdaad wel wat tijd (en studie van het handboek) om ze te doorgronden. Maar dan kun je ook echt bijna alles vanaf het stuur bedienen, en wat niet met een knop op het stuur gaat lukt vaak via de spraakbediening van het Sync-systeem, al moet dat in het Engels. Mijn Nugget heeft audiosysteem 11, met DAB-radio en navigatie. De versterker en standaardluidsprekers van de Custom Nugget zijn goed genoeg om de glasheldere DAB-ontvangst tot z’n recht te laten komen. Bovendien heeft Westfalia in de houten bovenkastjes achterin kwalitatief goede tweewegspeakers ingebouwd, waardoor je ook in de woonruimte van mooie muziek kunt genieten. Het audiosysteem heeft een USB-aansluiting voor Apple en andere apparaten, en kan ook via bluetooth audio weergeven. Het scherm van de navigatie is niet zo groot, maar je kunt alle functies vanaf het stuur bedienen en de routeberekening met TMC-verkeersinformatie is gewoon goed.

Voordat je alle knoppen op stuur en dashboard blindelings kunt bedienen ben je wel even onderweg. Maar het loont de moeite, en anders kun je altijd nog tegen je busje praten.
Voordat je alle knoppen op stuur en dashboard blindelings kunt bedienen ben je wel even onderweg. Maar het loont de moeite, en anders kun je altijd nog tegen je busje praten.

De ongeveer 10 cm die de Transit Custom breder is dan de VW T5/T6 komt natuurlijk ook de binnenruimte in de cabine ten goede. De handrem zit nog ouderwets tussen de voorstoelen, maar de doorgang naar achteren is breed genoeg, ook door de relatief smalle voorstoelen. Het dashboard heeft enorm veel opbergruimte. Het dashboardkastje rechts heeft A4-formaat en slikt dus gemakkelijk het instructieboekje, twee iPads en nog zo wat spul, er zijn vier bekerhouders in het dashboard, twee flessenhouders in de portieren, en nog eens twee portiervakken per deur. Er zit een vak met een klep boven de dashboardklokken met een USB-aansluiting voor je  iPod of telefoon, een extra 12V aansluiting (bijvoorbeeld voor een los navigatiesysteem), en verder genoeg ruimte voor  zonnebrillen en dat soort spul. Wat ik verder erg handig vind is het universele houdertje voor een smartphone, tussen het stuur en de pook. Het vakje biedt geen extra functionaliteit qua laden of antenneversterking, maar het is gewoon een handige plek om ‘m tijdens de rit kwijt te kunnen.

Wonen

De indeling van interieur is bekend voor wie het vorige model Nugget kent. In het midden zit de verschuifbare achterbank (met 3 driepuntsgordels!), die samen met de omgedraaide voorstoelen en een tafel die uit de linkerzijwand omhoogklapt een zitgroep vormt. Daarachter staat links en in het midden het L-vormige keukenblok. Aan de rechterkant vanaf de schuifdeur naar achteren eerst een lager kastje dat wij het dressoir noemen, en daarachter weer de hoge kledingkast, met een hang- en leggedeelte en helemaal onderin een vak voor een chemisch toilet. De zitbank vormt omgeklapt, samen met twee matrasdelen die in het keukenblok opgeborgen zitten, een tweepersoonsbed, en in het dak bevindt zich een uittrekbaar bed, ook voor twee personen. Normaal gesproken is dat bed weggeklapt en heb je in de hoogdakbus doorlopend ruime stahoogte, wat tot een prima ruimtegevoel leidt.

Het grote verschil met andere compacte kampeerbussen uit de vijfmeterklasse  is dat bij de Nugget dat het keukenblok dus niet tegen de linkerzijkant zit. Je kookt stáánd, aan een werkblad dat ook voor lange mensen op een plezierige hoogte zit, terwijl je de zitgroep inkijkt.

De keuken achterin is nog altijd het grote voordeel van de Westfalia Nugget.
De grote keuken achterin is nog altijd het grote voordeel van de Westfalia Nugget.

De kleine verschillen die er wel zijn met het oude model zijn deels verbeteringen, deels noodzakelijke concessies. Door de strengere veiligheidseisen, onder meer op het gebied van voetgangerbescherming, is de neus iets langer dan bij het oude model, en blijft er voor het laadruim dus iets minder lengte over. Bovendien is de carrosserie ook van achteren flink verstevigd met een groot dwarsprofiel boven de achterklep, waardoor je in de keuken wat minder staruimte overhoudt. En ten slotte lopen de zijkanten van de Transit Custom niet meer zo loodrecht omhoog als bij de oude Transit. Daardoor is de dakbreedte bij de Custom ook een paar centimeter minder dan bij het voorgaande model. Al deze verschillen betekenen dat het interieur aan alle kanten iets krapper is. Niet dramatisch, maar het valt wel op als je het vorige model ook kent. Van de positieve kant bekeken: die maatregelen zijn wel genomen voor de botsveiligheid. Daardoor hebben de Transit Custom en de Mercedes V-klasse als enige bestelbusjes 5 Euro-NCAP-sterren. (Let maar op: VW heeft het in de publiciteit voor de T6 wel over elektronische veiligheidssystemen, maar nergens over het aantal NCAP-sterren. Doordat de T6 in feite een doorontwikkelde T5 is, hoefde hij geen nieuwe typegoedkeuring te krijgen en dus ook geen nieuwe botsproeven te ondergaan. Daardoor houdt hij 4 sterren).

De zithoek van de Custom Nugget
De zitgroep van de Custom Nugget. De tafel kan nog worden uitgeklapt en is dan twee keer zo groot. Je kunt hem ook naar voren en naar achteren verschuiven.

Het interieur is op een aantal punten wel in detail verbeterd. De uitklaptafel is nu bijvoorbeeld dubbel, waardoor je hem tot over de volle breedte van de bank kunt uitklappen. Bij de vorige Nugget moest je daarvoor een extra tafeldeel uit de zitbank halen, wat nogal moeizaam ging, zeker als de bank bezet was. ie bank is nu ook van isofix-bevestigingen voorzien. De onderkastjes in het keukenblok en het ‘dressoir’ hebben bredere kleppen waardoor ze beter toegankelijk zijn, en de verlichting bestaat nu uit grotere LED-armaturen. Ik heb in een huur-Nugget ook het extra-verlichtingspakket van Westfalia bekeken, maar dat is geen aanrader voor wie met kinderen reist die vroeger naar bed gaan. Je kunt het namelijk alleen in z’n geheel aan- of uitzetten of dimmen. Dus wordt het bovenbed altijd meeverlicht door de grote lichtlijst in de kleerkast als je in de zitgroep het licht wilt aanhebben.

Om het benedenbed uit te klappen moeten de voorstoelen allebei in de rijrichting worden gedraaid en helemaal naar voren worden geschoven. Dat omdraaien gaat wel heel gemakkelijk, ook zonder de voorportieren te openen, in tegenstelling tot de vorige Transit en de VW T5/6. Benedenslapers moeten dus tegelijk naar bed (tenzij er ééntje buiten kan blijven zitten natuurlijk). En daarmee zijn we aangekomen bij het:

Slapen

In de Nuggets van de vorige serie (ik meen vanaf 2011) was er al weinig mis met het slaapcomfort boven.  Standaard was namelijk een traagschuimmatras van specialist Froli (te herkennen aan de witte tijk). Die matras bood een prima comfort, hoewel hij direct op de dakplank lag (zoals al sinds mensenheugenis bij Westfalia). Maar het bovenbed van de nieuwe Custom Nugget voegt daar nog iets aan toe. Het is net zo’n witte matras, maar hij ligt voor het allergrootste deel (alleen het stuk onder je voeten niet) op speciale Froli-drukschoteltjes die zo’n beetje de functie van een lattenbodem vervullen. Ligt heerlijk.

Ook in het benedenbed is het redelijk goed toeven. Het blijft natuurlijk voornamelijk een zitbank, en daar worden andere eisen aan gesteld dan aan een bed. Toch lijkt het iets minder hard dan z’n voorganger. En de afmetingen zijn, voor bestelwagenbegrippen, nog steeds prima.

Sanitair en boordtechniek

Eigenlijk kun je bij Nuggets, California’s en co. natuurlijk nauwelijks van sanitair spreken. De wastafel is ook de gootsteen, en als je een chemisch toilet meeneemt moet je dat in de woonruimte gebruiken. Toch wint de Nugget hier punten. Ten eerste staat de Porta-Potti hier achterin de auto, afgeschermd door het keukenblok, en niet middenin de zitgroep. Ten tweede heeft hij een speciaal opbergvak (waarin je ook nog wat rollen wc-papier en een fles toiletchemie kwijt kunt). In dat vak past precies een Dometic 976. Die heeft als voordeel ten opzichte van de bekende Porta-Potta 335 dat de opvangtank veel groter is: 18 in plaats van 10 liter. Zeker wanneer je met een gezin reist en af en toe op Stellplätze zonder WC verblijft, maakt dat het verschil tussen elke dag, of maar eens in de 2 à 3 dagen de walk of shame naar het loospunt te moeten maken.

De Nugget is door de binnenliggende watertanks (schoon- en afvalwatertank meten elk 42 l) behoorlijk wintervast – zolang je blijft stoken natuurlijk. De camper heeft de bekende zuinige Eberspächer-dieselstandkachel die zo veel vermogen heeft dat de bus in een mum van tijd lekker warm is. Bij het opstarten hoor je de ventilator flink blazen door z’n beide uitstroomopeningen, maar zodra de gewenste temperatuur bereikt is wordt de kachel mooi stil. De Nugget wordt gebouwd op basis van de gewone Transit combi, met een ongeisoleerde carrosserie met enkel glas. Dubbele beglazing, zoals bij de California, is niet te krijgen. Toch valt het met de condensvorming wel mee. Zeker als je stookt blijven de ruiten redelijk helder. Het kunststof hoogdak is wel geïsoleerd, dus is dat, als je de keus hebt, ook ’s winters de aangewezen slaapplek.

Na een kraakheldere winternacht in de buurt van Hildesheim bij -20. Het busje gaf geen krimp.
Na een kraakheldere winternacht in de buurt van Hildesheim bij -20. De Nugget gaf geen krimp.

De Nugget is voorzien van twee opbouwaccu’s, met een totale capaciteit van 190 Ah. Dat is enorm veel, en dus kun je een flink aantal dagen vrij staan zonder dat je een landstroomaansluiting nodig hebt. De belangrijkste verbruikers zijn de koelkast en de standkachel – maar die hoeven natuurlijk nooit tegelijkertijd heel hard te werken. Er zijn in totaal vier 12V-contacten (waarvan twee in de cabine en twee in het interieur) en twee 230V-stopcontacten. Een ingebouwde 230V-omvormer, zoals bij de California, zoek je bij de Nugget tevergeefs.

Euvels

Aan problemen ben ik tot dusver de volgende zaken tegengekomen:

 • de ruitenwissers. Volgens het Duitse Nuggetforum ben ik niet de enige bij wie de linker ruitenwisser bij hogere snelheden (vanaf 120 km/h) zo ver uitsloeg dat het rubber over de A-stijl heenkomt. Het schijnt te komen door de dakvorm van de Nugget. De ruitenwissermotoren zijn nu voor de tweede keer onder garantie vervangen, nu door nieuwe, versterkte exemplaren speciaal voor de Nugget (typenummer eindigt op F). Het probleem lijkt hiermee verholpen te zijn.
 • hierboven al even genoemd: windgeruis rond de voorportieren. Kon door de dealer door afstellen van de scharnieren afdoende verholpen worden. Muisstil zal het niet worden.
 • de cruise-control laat zich af en toe niet inschakelen. Moet ik nog aankaarten bij de dealer.
 • een fenomeen dat ook bij de VW T5/T6 Blue Motion schijnt voor te komen: de dynamo is zo intelligent dat hij zich, als de startaccu voldoende geladen is en er niet veel stroom benodigd is, loskoppelt om brandstof te besparen. Doe je op je fiets overdag immers ook? Maar de elektronica houdt geen rekening met de laadtoestand van de camperbatterijen. De dynamo wordt soms ontkoppeld terwijl je weet dat de boordaccu’s nog lang niet vol zijn. En dan zie je tijdens de rit in het boorddisplay zomaar een “laad”spanning van maar 12,6V. De startaccu is dan vol, maar de boordaccu nog lang niet. Gelukkig is er bij de Ford Transit Custom een simpele oplossing: als je de stop/startfunctie uitschakelt, gaat ook het laadstroommanagement op standje “vol” en zie je de laadspanning stijgen.

Conclusie

Al met al ben ik na zo’n 40 nachten in de Nugget behoorlijk tevreden. Nog afgezien van de gunstige prijs zijn er eigenlijk geen concurrenten die op zo’n handzame basis zo’n combinatie van praktisch gebruiksgemak en rijcomfort bieden.

Zeker met een gezin zijn er eigenlijk geen reële concurrenten. Fiat Ducato-buscampers bestaan wel in een vijfmeter-versie maar zijn een stuk breder, en bieden dan nog hoogstens twee vrij korte slaapplaatsen (omdat je dan in een de breedte ligt) plus een noodbed. Neem je een Ducato van 5m40 of langer, dan is het bed weliswaar groter maar wordt door de lange wielbasis parkeren en rangeren steden echt lastig. De VW California heeft weliswaar vier zit- en slaapplaatsen, maar je zit elkaar, als het geen hoogzomer is en je buiten leeft, overdag en ’s avonds toch voortdurend in de weg. Alleen de Nugget biedt vier (of zelfs vijf) reizigers een zitplaats met een gordel, laat het toe met al die mensen aan boord nog een maaltijd te koken, en kan ze ook nog een slaapplaats bieden. En dat op nog geen vijf meter lengte en twee meter breedte. Hoe sexy ik de nieuwe T6 California ook vind, ik houd het voorlopig bij de Westfalia Nugget.

Westfalia in Westfalen. Op de Landvergnügen-Stellplatz “Vausshof” in Scharmede bij Paderborn.

Ik ben benieuwd naar jullie opmerkingen en ervaringen, meld ze hieronder!

Advertenties

12 thoughts on “De Ford Custom Nugget in de praktijk

 1. Petra Jans april 18, 2016 / 12:30 pm

  Hallo Robin, ook wij krijgen een Ford nugget met navigatie.
  Kun jij ons ook vertellen of je deze op hoogte kan instellen( bij tunnels erg handig) de dealer kon hier geen antwoord op geven!

  Hoor graag van je, groet Petra Jans

  Like

  • roomkes april 19, 2016 / 11:58 am

   Hallo Petra, leuk dat jullie ook Nugget gaan rijden! Voor zover ik ontdekt heb zit er geen mogelijkheid in de navigatie om de hoogte in te stellen. Maar met 2m75 kom je (bijna) overal door hoor (behalve dan sommige tunneltjes langs de Seine in Parijs ;-)) Veel (voor)pret gewenst met de nieuwe camper!

   Like

 2. Jaap de Witte juli 12, 2016 / 11:01 am

  Hoi beste mensen,

  We hebben vanaf begin Mei-2016 een nieuwe Ford transit custom Nugget 2.2-155 pk en zijn tevreden met de afmetingen, comfort en Ford techniek met gratis kleppen update.
  Na de update rijd de auto wel merkzaak soepeler en rustiger met optrekken!

  Alle negatieve en naïve prietpraat over kleppen met kapotte motoren, is vaak wel zelf te wijten aan zuinig gedrag voor onderhoud en goedkope diesel keuze door de eigenaren zelf bepaald!

  Belangrijk: >>Een diesel is gemaakt om km’s te draaien en niet geschikt om lange tijd stil te staan!
  Het gevolg is condensatie met als gevolg roestvorming bij de kleppen en diesel met water verstaat elkaar niet!

  We gebruiken de Ford Costum Nugget elke dag als personen wagen op RDW kwart tarief, gunstig en hij rijd met comfort als een personen wagen en overal parkeren, geweldig.!

  Het is een multifunctionele comfortabele wagen voor allerlei doeleinden, ook om extra een caravan of boot te trekken als je een trekhaak bezit.
  Niet te vergeten als camper, dat bij opgeklapt dak incl. bed, de sta hoogte voor en achter 2.10 m bedraagt!
  Met draaibare voorstoelen en klaptafel is de camper dus compleet.

  Vraag, bestaat er een Ford Nugget club vanaf 2015/2016?

  Ik hoor graag van jullie en alvast bedankt.

  Groet van Jaap

  Like

 3. Tineke maart 2, 2017 / 9:19 am

  Wat een leuke site! Bij ons kriebelt het ook weer, een paar jaar geleden onze T3 na 10 jaar verkocht. Ik vraag me af of het makkelijk gaat om het bovenbed in en uit te schuiven. Wij hebben nl ook gezinsuitbreiding gehad en een iets grotere bus zou fijn zijn! In de T3 hebben we een hangbedje gehad boven de voorstoelen, maar daar is onze kleine man inmiddels te groot voor…

  Like

  • roomkes april 4, 2017 / 8:11 am

   Hoi Tineke, sorry voor het late antwoord. Het bovenbed is inderdaad makkelijk uit te schuiven, het loopt namelijk letterlijk “op rolletjes”. De ruimte in de Nugget is inderdaad onovertroffen (hoewel een T3 door zijn hoekige carrosserie en positie van de bestuurdersstoel helemaal vooraan ook veel binnenruimte heeft!) Wat een groot voordeel is van het nieuwe (Custom-)model ten opzichte van het oude (t/m 2012): door de naar voren uitstekende neus heb je ook in het opgeklapte bovenbed nog flink veel ruimte voor beddengoed, rugzakken, jassen e.d. Het nadeel van het nieuwe model is dat het bovenbed, door de iets toelopende carrosserie, iets smaller (15 cm?) is. Maar er blijft nog steeds 1m40 over!

   Like

 4. Sjef april 3, 2017 / 1:57 pm

  Beste Robin, een heel interessant verslag van je Ford Nuggit. Ik sta na jouw verhaal minder in tweestrijd of ik een T6 California of de Nuggit ga aanschaffen.(Ik bezit nu een T5 Reimo camper) Het enige waar ik nog geen duidelijkheid over kan vinden hoe ze bij de nieuwe Transits het welbekende roestprobleem hebben aangepakt. Is daar bij jullie iets over bekend?

  Like

  • roomkes april 4, 2017 / 8:07 am

   Hoi Sjef, goede vraag, ik heb me dat ook wel afgevraagd. Ik heb het idee dat de laatste generatie van het vorige model (zo’n beetje vanaf 2011) al een stuk beter beschermd is, er waren toen ook al delen van de carrosserie verzinkt. Ook bij mijn Custom schijnt dat zo te zijn en ik heb na bijna drie jaar nog geen roest ontdekt. Ik ga er vanuit dat Ford ook hier een verbeterslag gemaakt heeft – maar dit is natuurlijk wel typisch iets dat zich pas op de lange termijn toont…

   Like

 5. Sjef april 4, 2017 / 10:38 am

  Bedankt voor je reactie. Ik zal bij de dealer in Herwijnen nog eens navraag doen in hoeverre de auto tegenwoordig gegalvaniseerd is. Sowieso wordt er 12 jaar roest van “binnenuit garantie” gegeven mits er jaarlijks een controle wordt uitgevoerd.

  Liked by 1 persoon

  • roomkes augustus 21, 2017 / 8:46 am

   Ik heb tot dusver altijd heel goede ervaringen gehad bij Poptop in Noordwijkerhout, en ook bij Multicampers in Wageningen. Beiden zouden ook campers op bestelling (nieuw of gebruikt) moeten kunnen regelen.

   Like

 6. Martin augustus 22, 2017 / 5:23 pm

  Wij zitten te wachten op een nieuwe hefdak Nugget 130 pk automaat, showroommodel, gekocht bij van Tuyl in Herwijnen. Wij vragen ons wel een beetje af hoe we alles mee kunnen nemen, we zijn een caravan gewend en daar zat werkelijk van alles in.
  Met name vragen wij ons af of je beddengoed (slaapzak of dekbed en kussens) op heb bovenbed kunt laten liggen bij het inklappen. Dat scheelt namelijk weer een hoop spul om elders op te bergen.
  Kan iemand ons daarover informeren?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s