Camperplaatsen in en om Berlijn

StellplatzbordIn het Duits bekend als ‘Stellplätze’. De camperplaatsen in Berlijn worden particulier uitgebaat en hebben alle normale voorzieningen (stroom, loospunt, vers water), maar ook eenvoudige douches en toiletten. Ze kosten dan ook ongeveer evenveel als een camping. Je kunt op deze terreinen eventueel ook met een caravan terecht.

NIEUW: WOHNMOBIL-OASE BERLIN-MITTE

Amper één jaar heeft het centrum van Berlijn het zonder Stellplatz moeten doen – want sinds oktober 2016 is er een nieuwe ster aan het firmament! Net als de voormalige camperplek aan de Chausseestrasse (per 1 januari 2016 dicht) moet de nieuwe Stellplatz het voornamelijk hebben van z’n locatie. Het is, net als veel stadscamperplekken, een oud industrieel terrein dat met verlichting en een beschilderde schutting ‘bewoonbaar’ gemaakt is.

img_0907
De skyline van Berlijn, kunstig aangebracht op een schutting. Als alle 100 staanplaatsen bezet zijn, is er waarschijnlijk weinig meer van te zien!

Toen ik het terrein in februari 2017 bezocht, waren hoveniers bezig met onderhoud aan de bomen, en de beheerster vertelde dat er in het voorjaar nog extra beplanting wordt aangebracht. Het terrein wordt als een soort ‘sociale werkplaats’ voor mensen met een beperking gerund – vandaar ook de slogan ‘Mitten drin statt nur dabei’ (er middenin, niet aan de rand): dat geldt niet alleen voor de kampeerders, maar ook voor de medewerkers, die zo aan de samenleving kunnen deelnemen.

img_0906

Ook om de afrekening voor de werknemers eenvoudiger te maken wordt met inclusief-tarieven gewerkt: naar gelang de lengte van de camper tussen de 21 euro (tot 5 m) en 32 euro (9-12m), inclusief stroom, 2 volwassenen en 2 kinderen tot 14 jaar.

Ligging

De Stellplatz ligt heel erg goed, vlakbij trein-, S- en U-Bahnstation Gesundbrunnen, aan de noordkant van het centrum. Je kunt hier op de Ringbahn stappen, die rond het centrum rijdt, maar ook op de noord-zuidlijn. Daarmee kun je bijvoorbeeld, zonder overstappen, naar de stations Friedrichstrasse, Brandenburger Tor en Potsdamer Platz. Met de U-Bahn kun je naar Bernauer Strasse (muurmonument) Rosenthaler Platz, Alexanderplatz of Kreuzberg. Nog een voordeel van de ligging net buiten de Ringbahn: je hebt voor deze Stellplatz geen milieusticker nodig!

img_0908
Op de achtergrond de Flakturm in het Volkspark Humboldthain.

Attracties

Heel Berlijn ligt vanaf hier met het OV aan je voeten, maar vanaf de Stellplatz loop je ook zo het park Humboldthain in. Daar kun je de voormalige Flakturm (luchtafweergeschutplatform en bunker) beklimmen, met een mooi uitzicht over de stad, en er is ook een openluchtzwembad. Vanuit station Gesundbrunnen organiseert Berliner Unterwelten ook spannende rondleidingen door het ondergrondse verdedigingscomplex van de Flakturm.

www.wohnmobil-oase-berlin.com

Hochstrasse 4

13357 Berlin-Wedding

+49 175 24 662 47

Aanmelden tussen 07.00 en 21.00 uur; reserveringen mogelijk vanaf 3 nachten verblijf.


Wohnmobilpark Berlin

www.stellplatz-berlin.de

De camperplaats in Tegel is voor een 'Stellplatz' erg groen.
De camperplaats in Tegel is voor een ‘Stellplatz’ erg groen.

Waidmannsluster Damm 12-14, 13509 Berlin (Tegel), +49 (0)176 – 99 55 25 00

 • reserveren kan via de website, wordt aangeraden
 • 20-25 euro
 • auto: 25 min./15 km naar de Brandenburger Tor
 • OV: 1 km lopen naar U- of S-Bahn, dan in 20 min. naar Bhf. Friedrichstrasse
 • tegenover supermarkt

Campingachtig, groen, redelijk veel ruimte per camper of caravan. Goed sanitair. Enig verkeerslawaai van de snelweg, maar ondanks ligging in Tegel geen vliegtuigoverlast.

Per camper heb je in Tegel flink wat ruimte.
Per camper heb je in Tegel flink wat ruimte.

Als je hier toch bent

 • zwemmen in de Tegeler See
 • wandelen in het Tegeler Forst

Reisemobilhafen Spandau

www.womotreff.de

De Stellplatz van Spandau kijkt uit op een oude kazerne.
De Stellplatz van Spandau kijkt uit op een oude kazerne.

Askanierring 70, 13585 Berlin (Spandau), +49 (0) 30 – 355 060 74

 • reserveren mogelijk via de website
 • 15-20 euro.
 • auto: 16 km/30-40 min. ten westen van Brandenburger Tor
 • OV: Bhf. Zoo 30 min., Alexanderplatz ongeveer 45 min
 • supermarkt: 650 m.

Rustig, ruim, gelegen op een open terrein naast een 19e-eeuws kazernegebouw. Ook hier hoor je vliegtuiglawaai, maar minder dan op de City-Camping Berlin in Siemensstadt (je zit hier net wat verder van het vliegveld). Afgezien van de vliegtuigen is het erg rustig.

Als je hier toch bent

 • Siemensstadt – toentertijd baanbrekende architectuur in de stijl van de Berliner Moderne – maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed. Appartementengebouwen uit de jaren twintig, waaronder de “Panzerkreuzer” van Hans Scharoun. Rondom de Goebelplatz.
 • BMW Motorrad-fabriek – hier worden alle BMW-motorfietsen gebouwd. De fabriek is per rondleiding te bezichtigen – wel ruim van te voren reserveren!
 • Citadel van Spandau – verdedigingswerken uit de 16e, kasteeltoren uit de 13e eeuw.
 • Spandau klinkt voor veel mensen bekend omdat in de gevangenis hier nazi-oorlogsmisdadigers waren opgesloten. De laatste gevangene was Rudolf Hess. Toen hij in 1987 overleed is de gevangenis afgebroken. Van dit deel van de geschiedenis is dus niets meer te zien.
Advertentie

2 gedachtes over “Camperplaatsen in en om Berlijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s