Met camper, caravan of tent naar Berlijn

De Stellplatz van Spandau ligt op een oud kazerneterrein.
De camperplaats van Spandau ligt op een oud kazerneterrein.

Met eigen vervoer naar Berlijn en kamperen tijdens je verblijf is voordelig en ook praktisch goed te doen, want de stad is met z’n brede straten, uitgebreide parkeermogelijkheden en lage parkeertarieven best autovriendelijk. Hou er wel rekening mee dat Berlijn enorm groot is (zo’n 45 bij 40 kilometer), en dat de campings vooral aan de rand van de stad liggen. Dat betekent een langere reistijd naar het centrum. Dichterbij het centrum kan ook, maar daar wordt het ook drukker en lawaaiiger.

Op deze pagina vind je een overzicht van campings en camper-overnachtingsplaatsen (Stellplätze). Voor de camperaars geef ik ook een paar persoonlijke tips voor rustig gelegen openbare parkeerplekken waar je zou kunnen wildkamperen – omdat ik zelf in Berlijn woon, houd ik altijd m’n ogen open voor leuke plekjes.

Op het kaartje kun je zien dat de gekozen campings en overnachtingsplaatsen vooral aan de westkant van de stad liggen – dat is voor bezoekers uit Nederland en Vlaanderen veel handiger. Het scheelt je op heen- en terugweg zo 100 kilometer.

Let op: Berlijn heeft een grote milieuzone waarbinnen je alleen met een groene milieusticker mag rijden en parkeren (in principe voor benzineauto’s vanaf 1992, diesels vanaf 2005). Aanvraag van een milieusticker kost ongeveer 5 dagen, houd daar rekening mee! De ‘Umweltzone’  valt vrijwel geheel samen met de binnenste S-Bahnring om het centrum. Op het kaartje staan 4 stations op die ring ingetekend, daarbinnen ligt dus de milieuzone. Als een  overnachtingsplaats binnen de milieuzone ligt is dit vermeld.

Alle hier genoemde overnachtingsmogelijkheden heb ik in mei 2015 gecontroleerd. Houd er rekening mee dat ook Duitsers zelf graag met de camper naar Berlijn komen. Op hoogtijdagen (dus alle schoolvakanties en feestdagen, ook in de winter) zijn de campings en camperplaatsen erg vol. Gelukkig kun je bijna alle locaties reserveren. Als reserveren per internet kan staat dit vermeld, anders opbellen (of faxen…) in je beste Duits.

Omdat ik het als Berlijn-fan niet laten kan, meld ik per overnachtingsplaats ook nog wat bezienswaardigheden die je er in de buurt kunt bezoeken. Ook noem ik een standaardtarief voor twee personen met camper en stroomaansluiting. Laat me weten of de informatie nuttig is of dat je nog wat mist!

Campings

Camperplaatsen

Wildkamperen

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s