#JokerHacks – driepuntsgordels achterin

IMG_7717

Het interieurontwerp van de Joker is behoorlijk geniaal, maar aan sommige dingen kun je zien dat het uit eind jaren 70 stamt. Op de achterbank zitten bijvoorbeeld heupgordels en hoe retro dat ook is, tegenwoordig voel je je toch een stuk veiliger met driepuntsgordels. Bovendien werken de meeste goedgekeurde kinderzitjes alleen met driepuntsrolgordels.

IMG_7694
Vrijgelegd bevestigingspunt rechtsachter (de schroefdop is al verwijderd)

Het goede nieuws is dat de carrosserie van de Transporter kombi, waarop de Joker gebaseerd is, af fabriek al van bevestigingspunten voor rolgordels voorzien was. Zowel voor de tweede rij (middenzitbank) als voor de derde rij. (Of de gesloten bestelbusversies deze punten ook hebben weet ik niet). Bovendien zijn er in de accessoirehandel prima gordels te krijgen om in je T3 in te bouwen. Voor een goede werking, ook bijvoorbeeld met een Maxi-Cosi, moet je wel de lange 3 meter-versie nemen. Het bevestigingspunt zit namelijk ver naar achteren.

De bevestigingspunten zijn afgedekt met plastic schroefdoppen met een kruisprofiel. Het is even hannesen om de plek van het bevestigingspunt te vinden onder de bekleding, dan een gat op de juiste plek te boren, de schroefdop eruit te draaien en hem onder de bekledingsplaat uit te schuiven.

IMG_7695
Inhoud van het Gowesty-setje: twee profieltjes en zaaginstructie (ook voor de T2 Westfalia, trouwens!)

Het slechte nieuws is dat het linker bevestigingspunt in de kleerkast van je bus zit. De gordel moet dus door de kleerkast heen en dat betekent zagen. Bovendien wordt de bruikbaarheid van het hanggedeelte van de kleerkast wat beperkt, omdat de gordel er dwars doorheen loopt. GoWesty, de Amerikaanse T3-specialist, heeft een speciaal setje ontwikkeld dat bestaat uit een zaaginstructie en twee plastic afwerkprofielen voor de zaaggaten (als je schrikt van het verschil van de prijs in dollars en het uiteindelijke bedrag dat je, inclusief invoerrechten en BTW, in Nederland betaalt, dan weet je waarom de invoering van het TTIP-verdrag zo belangrijk is!) Door die profielen loopt de gordel mooi door de gaten heen, en het zit er natuurlijk ook veel beter uit. Misschien zijn dit soort profieltjes ook wel in Europa te krijgen.

IMG_7690
Locatie van het bevestigingspunt in de kleerkast links. Eerst rechts meten en dan links aftekenen.

Als je de bevestingspunten hebt blootgelegd en de schroefdoppen verwijderd, is de montage van de gordel zelf, in ieder geval rechts, een fluitje van een cent. (Ook links is er voldoende ruimte voor de oprolautomaat, maar daar moet nog gezaagd worden.)

Je maakt de heupgordel los op zijn bevestigingspunt onderin de zitbank, en schroeft de driepuntsgordel op dezelfde plek terug. De rolautomaat komt tegen de zijwand bij het gordijn (bij mijn Joker heb ik voor het mooi het schroefje dat het gordijn vasthoudt iets naar beneden verzet). Je zou de oude gordelvangers kunnen laten zitten – de gordelgesp van de driepuntsgordel heeft namelijk dezelfde afmetingen als die van de heupgordel. Maar voor de veiligheid is het misschien beter om gewoon de meegeleverde nieuwe gordelvangers te monteren.

IMG_7698
Een griezelig moment… de zaag erin!

Goed, dan heb je dus met behulp van het sjabloontje je zaaggat afgemeten en komt het uur van de waarheid. De zaag gaat in de Westfaliakast en hup, je bus is niet origineel meer.

Zelf vind ik behoedzaam moderniseren trouwens geen probleem. Veiligheid (en comfort) zijn voor mij belangrijk, en ik heb m’n bus om te reizen en te kamperen, niet voor shows. Zo heb ik ook nieuwe speakers in de kast achterin gezet, een nieuwe radio gemonteerd en (schande!) speakers in de nog maagdelijke deurpanelen gezet. Maar dit terzijde, nu terug naar de kast. Ik was even bang dat de laminaatlaag zou gaan splinteren maar dat is niet gebeurd. Had wel een heel fijn houtzaagje in m’n decoupeerzaag gezet. De Bosch 18 volt oplaadbare machine is trouwens een aanrader voor dit soort klussen. Erg prettig om geen snoer om je machine gedraaid te hebben en bovendien heb ik geen stroom bij m’n klusplek.

IMG_7702
Het gat, klaar voor het afwerkprofiel.
IMG_7710
En dit is het resultaat.
IMG_7723
Vervolgens ging de zaag in de binnenkant van de kleerkast (hier gezien vanuit het hanggedeelte).
IMG_7727
En uiteindelijk kon ook daar de rolautomaat worden vastgezet. Het afwerkprofieltje zit aan de hangkastzijde.
IMG_7746
Hier zie je hoe de gordel door de hangkast loopt. Hij houdt m’n kampvuurgitaar mooi op z’n plek!
IMG_7721
Hier nog de oprolautomaat rechts achter…
IMG_7736
… en een tevreden ingesnoerde Westyman!
Advertentie

9 gedachtes over “#JokerHacks – driepuntsgordels achterin

 1. Wim juli 3, 2017 / 6:20 am

  Super dat je dit soort berichten deelt op internet! Scheelt een heleboel uitzoekwerk. Ik ga vandaag een driepuntsgordel van Bus Scheune monteren in onze ’83 Joker, t.b.v. de Maxi-Cosi voor onze kleine.

  Geliked door 1 persoon

  • roomkes juli 3, 2017 / 7:31 pm

   Veel succes Wim! De eerste gordel (rechts) is relatief eenvoudig. En mocht nummer twee zich ooit aandienen, dan heb je inmiddels ervaring voor het betere werk…

   Like

 2. Dylan januari 29, 2018 / 8:27 pm

  Dankjewel, Robin. Ik wil momenteel gordels achterin mijn T3 monteren, maar kan de juiste gordels niet vinden. Bij alle gordels die ik vind, kan je de rolautomaat alleen verticaal monteren, anders blokkeert die. Waar heb je jouw gordels vandaan?

  Like

 3. Dylan de Gruijl januari 29, 2018 / 8:36 pm

  Dankjewel, Robin. Ik wil momenteel gordels achterin mijn T3 monteren, maar kan de juiste gordels niet vinden. Bij alle gordels die ik vind, kan je de rolautomaat alleen verticaal monteren, anders blokkeert die. Waar heb je jouw gordels vandaan?

  Like

  • roomkes januari 29, 2018 / 9:00 pm

   Er zit een link in de tekst, onder ‘lange 3-meterversie’. Kom je bij bus-scheune.de uit!

   Like

 4. Timon april 16, 2019 / 5:36 pm

  Bedankt voor de goede tip en de link naar de juiste gordels! Ik heb ze alle twee gemonteerd zodat de nieuwe kinderstoelen er ook in kunnen. Super, klaar voor een nieuw kampeer seizoen!

  Geliked door 1 persoon

 5. Mark april 29, 2019 / 10:31 am

  Weet wel, dat de gordel ongehinderd aan het bevestigingspunt moet kunnen trekken. Dus door de kast heen, zoals hier weergegeven, wordt waarschijnlijk niet toegestaan door de RDW. Bij een ongeval trekt de gordel dan namelijk de kast uit elkaar. De krachten zijn veel groter dan mensen zich voorstellen.

  Bedenk ook: als er bij de keuring gordels worden aangetroffen, moeten ze ook voldoen aan de eisen.

  Like

 6. Roger augustus 2, 2020 / 12:11 pm

  Super dit. We waren dit weekend genoodzaakt om met een tweede auto te gaan i.v.m. de Maxi Cosi. De 3-puntsgordel voorin was ook niet lang genoeg.

  Een vraagje, er staat specifiek bij dat het niet geschikt is voor een babyzitje. Wij hebben een Maxi Cosi (Pebble Pro), iemand ervaring hiermee? Deze is wel via een 3-puntsgordel te bevestigen, dus dan ook met deze?

  Bedankt

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s