De Volkswagen T1 Westfalia (1950-1967)

Beroemdste tekening van een bestelbus ter wereld
Beroemdste tekening van een bestelbus ter wereld

Zo in produktie genomen vanuit het kladblok van Ben Pon – de spijltjesbus. Voorzien van motoren van 25 tot 44 pk – topsnelheid op een goede dag 80 km/h. Alleen daarom al niet serieus meer te nemen als reisauto. Bovendien halen ze inmiddels zulke astronomische prijzen, dat kamperen zonde zou zijn.

Waar vind je dat nog? Een T1 voor 99,95. Waarschijnlijk sneller dan het origineel en ook betrouwbaarder.

Het verhaal van de eerste Westfaliacamper is al even legendarisch als dat van het VW-busje zelf.  Zoals de Volkswagenfabriek kort na afloop van de Tweede Wereldoorlog weer op poten werd gezet door een Britse officier van de geallieerde bezettingsmacht, majoor Ivan Hirst, werd de eerste Westfaliabus waarschijnlijk in opdracht gegeven door een Amerikaanse legerofficier. De fabriek (in 1844 opgericht als smederij) had na de oorlog namelijk al enkele caravans gebouwd.

Westfalia Camping Box - foto: oldbugs.com
Westfalia Camping Box – foto: oldbugs.com
254527
De Camping-Box was uitneembaar en kon thuis ook als logeerbed gebruikt worden. Foto: thesamba.com

 

Na een aantal individuele opdrachten richtte Westfalia zich vanaf 1953 op de “Camping Box”, een uitneembare kampeeruitrusting die het mogelijk maakte de Volkswagenbus ook voor vracht- en personenvervoer te gebruiken.

Vanaf 1956 produceerde Westfalia ook volledige campers in serie. Die stonden bekend onder hun Volkswagen-bestelcodes (SO22, SO23 enzovoort) – SO stond voor Sonderausführung. Vanaf het begin af aan was Westfalia dus al in het officiële VW-leverprogramma opgenomen. Lees voor meer details over vroege Westfalia’s (en nog veel meer VW-conversies) het fantastische boek VW Camper – The Inside Story van David Eccles.

 

 

Er zijn overigens oplossingen voor die 80 km/h. Televisiekok Jamie Oliver heeft in zijn T1 een 3,6 l Porschemotor ingebouwd. Wat er gebeurde toen hij met z’n bus bij Top Gear werd uitgenodigd zie je hier:

61oEVcS3x9L._SY679_Overigens heeft Jamie ook een serieuze kook-DVD gemaakt met z’n busje. Best aardig om te kijken, hoewel het de rechtgeaarde busjesliefhebber (en dat zijn wij toch?) pijn doet om te zien hoe grof Jamie z’n bus behandelt. Zijn T1 gaat daardoor nog vaker kapot dan een gewone.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s