Wat is een Westy?

Met geleende Vanagon Westy in Yosemite National Park
Met geleende Vanagon Westy in Yosemite National Park

“Westy” is de Amerikaanse koosnaam voor de Westfalia-busjes die Volkswagen van de jaren 60 tot 90 in de VS  verkocht. Er rijden er nog heel wat van rond en er is, vooral aan de westkust, een hele subcultuur met festivals, accessoires en gespecialiseerde bedrijven omheen ontstaan. Bovenaan de voedselketen staat de Syncro – de legendarische versie van de Volkswagen T3 (die daar Vanagon heet) met vierwielaandrijving. Westyman had in 1999 het geluk een Westy te mogen lenen voor een prachtige reis door de westelijke staten.

 

En waarover schrijft westyman.com?

Westyman is niet zo van de romantiek. Natuurlijk raakt ook hij vertederd als hij zo’n schattig T1 of T2-busje ziet. Hij heeft zelfs een T1 – van Lego. Maar voor Westyman komt het kampeer- en reisplezier op één, met de “Alltagstauglichkeit” zoals dat in het Duits zo mooi heet, als goede tweede – de mogelijkheid een bus als dagelijks vervoer te gebruiken. Ten derde is Westyman niet alleen VW-fanaat: hij rijdt op dit moment, na een hele reeks Volkswagens, zelfs al in z’n tweede Ford Westfalia Nugget.

Schapen bij m'n Westy op het Poptop Spring Event in 2012
Schapen tussen de Westies op het Poptop Spring Event in 2012

Daarom gaat het hier vooral over de Volkswagen Joker en California vanaf de T3, de Mercedes Marco Polo en de Ford Nugget. Oudere bussen dan de T3 vindt Westyman voor het reizen te langzaam en voor het kamperen te krap; grotere bussen, zoals de Mercedes James Cook, of de nieuwe Westfalia’s op Ducatobasis, zoals de Amundsen en Columbus, zijn voor dagelijks gebruik eigenlijk te onhandig.

Een Nugget is dan wel geen VW - het is wel een hele fijne camper!
Een Westfalia Nugget is dan wel geen VW – het is wel een hele fijne camper!

Veel plezier met struinen – Westyman is blij met elke vorm van commentaar!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s