#JokerHacks – kampvuurgitaar

 

IMG_7572
Reisgitaar in de hangkast van de Joker

Zeg nou zelf, bij kamperen hoort een kampvuur, en bij een kampvuur hoort een gitaar. Maar ik vond het altijd lastig om m’n mooie gitaar mee te nemen. Ten eerste is dat een nogal duur ding, dat ik niet graag aan de snel wisselende temperaturen in een auto bloot wil stellen. En ten tweede is hij met koffer zo groot dat hij onhandig veel plek in de bus inneemt. Dus ging ik op zoek naar een 3/4-gitaar – die worden als “travel guitar” of kindergitaar verkocht. Ze hebben dezelfde stemming als een grote gitaar, maar zijn een flink stuk kleiner.

Natuurlijk is zo’n verkleinde gitaar wel een compromis. Het geluid wordt nooit zo mooi en vol als met een goede grote gitaar. En, net als bij kinderfietsen het geval is, kost het bouwen van een goede kleine gitaar evenveel als een grote. Je hoeft dus, ondanks de mindere klank, niet op een koopje te rekenen.

Gelukkig zit er in mijn woonplaats Berlijn een goed gesorteerde muziekzaak (JustMusic.de), waar veel reisgitaren klaar stonden om uit te proberen. En dat was maar goed ook, want op basis van wat ik op internet had gezien ging m’n interesse eigenlijk uit naar de Martin Backpacker – een hele compacte gitaar die ik er erg cool uit vond zien en nog van een beroemd western-gitarenmerk ook. Maar die vond ik nergens naar klinken – eigenlijk niet verwonderlijk, met zo’n kleine klankkast.


Uiteindelijk kwam ik, na vergelijking van drie of vier gitaren, uit bij de Sigma TM-15. Ik heb hem inmiddels een half jaar en ik moet bekennen dat hij zeker de helft van die tijd in één van de twee kampeerbussen heeft gelegen. Dat is, vanwege de temperatuur- en luchtvochtigheidsschommelingen, eigenlijk heel slecht voor een gitaar, maar hij heeft het prima doorstaan.

De Sigma speelt lekker licht, maar doordat de hals een stuk smaller is dan bij een grote gitaar moet je in het begin wel even wennen. Je moet goed oppassen dat je je vingers netjes neerzet, anders raak je de snaar ernaast. Er komt meer dan voldoende volume uit – er zit alleen natuurlijk niet zoveel bas in de klank.

In de hangkast van de Nugget

 

De gitaar wordt geleverd met draagband en een stevige reishoes. Hij past in z’n hoes prima in de kleerkasten van de Joker en de Nugget. Vanaf nu geen kampvuur meer zonder gitaar!

Advertentie

3 gedachtes over “#JokerHacks – kampvuurgitaar

  1. Hans Pieter juli 18, 2016 / 8:20 pm

    Mooi gitaartje! Ik heb om precies die reden vorig jaar een Baby Taylor gekocht via Marktplaats. Tip als je dit soort kleine gitaren beter wil laten klinken: stem ‘m een halve of hele noot hoger. Dat is minder leuk voor je stembanden (en die van je kampvuurmaten), maar je gitaar klinkt een stuk.. ja.. rijker.. vind ik in ieder geval! 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s